Blog
0   16

Kampen om sproget

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Den 5. juni 1920 blev Sønderjylland, også kaldet Nordslesvig, genforenet med Danmark. Overdragelsen var et resultat af en folkeafstemning den 10. februar samme år, hvor 75 % af befolkningen i området fra Kolding og ned til Flensborg stemte for, at området skulle være dansk, efter at det siden 1864 havde været tysk. Der var tale om en kamp om identitet, en kamp om sprog.

I bogen Kampen om sproget, der udkom i efteråret 2020, skildrer forfatteren Lis Mikkelsen, hvordan det at tale dansk var en af de vigtigste grunde til vedligeholdelsen af den danske identitet gennem de 56 lange år som tyske statsborgere.

Sprogforeningen

Lis Mikkelsen er medlem af bestyrelsen af Den danske Sprogforening, der har til formål at ”gavne det danske sprog og den danske kultur i Sønderjylland”. Foreningen blev stiftet i 1880 og havde til formål at arbejde for ”det danske Sprogs Bevarelse i Nordslesvig”.

Sprogforeningen udviklede en strategi, der bestod af  fire elementer:

Artiklen fortsætter under banneret

· Der skulle være dansk læsestof til rådighed for alle.

· Det levende danske ord skulle fremmes gennem foredrag.

· Der skulle være sange og sangbøger, der muliggjorde dansk sang i hjemmene.

· Der skulle afholdes folkelige sammenkomster med dansk sprog.

For at opfylde Sprogkredsens formål blev der bl.a. oprettet små private biblioteker med klassisk dansk litteratur, som blev doneret af privatpersoner med sympati for den sønderjyske sag.

Børnene i centrum

Man satsede på børnene, for ”hvis børnene blev så påvirkede af den tyske skole, at de glemte deres danske og sønderjyske modersmål, ville udfaldet af nationalitetskampen være givet på forhånd”, og man udgav fra 1890 til 1917 et Illustreret Børneblad for Nordslesvig to gange om måneden med digte, sange, historier, beretninger om dyr og sågar en tegneserie om to drenge og deres ”skarnsstreger”.

Den blå sangbog

Da preusserne overtog Sønderjylland, udstedte de nogle love, der skulle forhindre et dansk oprør. Her blev det bl.a. forbudt at synge danske sange ”for så vidt samme er af fornærmeligt eller ophidsende indhold i national henseende”.

Alt kunne imidlertid anses for at være ophidsende. Det blev forbudt at synge Ingemanns I sne står urt og busk i skjul, fordi man kunne forstå vinteren som ”den preussiske overhøjhed” og det ventende forår som håbet om genforeningen.

Sprogforeningen havde en blå sangbog, som i øvrigt er forløberen for dagens blå Højskolesangbog. I udgaven i 1906 var fire af sangene blevet forbudt. Det var Sprogforeningen selvfølgelig dybt utilfreds med, men man løste problemet med at trykke sangbogen som tidligere, blot med tomme pladser, hvor de fire sange havde stået, og så tog sønderjyderne bare de gamle sangbøger og udfyldte hullerne med deres pæneste håndskrift.

Dejligt historisk dokument

Lis Mikkelsen og Sprogforeningens bog Kampen om sproget er fyldt med spændende beretninger om kampen for det danske sprogs overlevelse i snæver betydning og for sprogets betydning for den folkelige identitet i en bredere forstand.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.592 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
993 andre er allerede tilmeldt