Blog
4   24

Lav dit eget vægur i håndværk og design.

Abonner på nyt om Fatihs H&D-videoer i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fra ide til håndværk og design..

Forløbet er tiltænkt 5.-6. klasse, samt til valgfagsklasser, det vurderes til at man bruger 8-10 lektioner på væguret. I dette forløb kommer eleverne til at bruge de fleste værktøjer og teknikker, som vi har i håndværk og design.

Denne model er lavet af krydsfiner. 

Eleverne lærer at tegne og designe et ur fra bunden af. De lærer at save med dekupørsav eller løvsav, de sliber med sandpapir, borer med håndborgmaskien og stationær boremaskine. Tallene på uret blive dekoreret med snor eller garn. Derefter kan de behandle krydsfiner med linolie eller trælak.

Artiklen fortsætter under banneret

Hver elev får udleveret et stykker krydsfiner som er 30X30 og nogle A3 papir. På A3 papir skal eleverne tegner en skitse af deres vægur. Motivet er op til elevernes fantasi. Efter læreren har godkendt skitsen må eleverne gå i gang med at save deres model ud af krydsfineren. Eleverne må enten bruge løvsav eller dekupørsav.  

Når væguret er savet ud af krydsfineren skal eleverne enten tegne en tegning og skrive tekst på væguret eller finde et billede som de vil overføre på uret. Her må eleverne bruge kulstofpapir/karbonpapir til at overfører billeder. 

Til denne model har vi valgt at bruge romertal til urets timer. Romertallene er lavet sådan, at der blev boret nogle huller i krydsfineren og til sidst viklet med natursnor. Som pynt har vi også boret huller hele vejen rundt og viklet snor.  

Til denne model har vi brugt et urværk fra et gammel vægur. På den måde bliver forløbet også et genbrug projekt. Eleverne kan skaffe et gammel vægur og pille det fra hinanden og bruge urværk til deres selvdesignet vægur. Ellers kan et urværk sæt skaffes for ca. 30 kr. par stykke. 

Nogle af de værktøjer som eleverne kommer til at bruge: Dekupørsav, løvsav, søjleboremaskin, håndboremaskin og hulsavsbor.

Nogle af de teknikker som eleverne komme til at bruge: dekupørsavning, løvsavning, slibning, maling eller oliebehandling, samt tegning og design af uret

Materialer: Krydsfiner, papir, sandpapir, lak eller olie, garn eller natursnor.

Modellen her er udarbejdet og designet af Selim Baran


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt