Kvote 2: Lidt flere søger ind på læreruddannelsen

Årets kvote 2-ansøgningstal viser, at interessen for at læse til lærer er steget – dog ikke mere end interessen for at søge ind på en videregående uddannelse i det hele taget.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

35. Så mange - eller så få - flere kvote 2-ansøgere har sat læreruddannelsen som deres førsteprioritet i forhold til 2020. Det er en fremgang på knap 1,8 procent, og selv om det er mere end sidste år, hvor der var præcis fem flere ansøgere end året før, er det ikke ubetinget gode nyheder. Den lille stigning i antallet af 1.-prioritets kvote 2-ansøgere skal nemlig ses i forhold til at der samlet set er 6 procent flere, som i år har valgt at søge ind på en videregående uddannelse.

Læreruddannelsen oplevede en fremgang på sølle fem studerende

Corona har ændret mønsteret

Ansøgertallene i 2020 og især 2021 er dog bemærkelsesværdige, fordi søgningen til læreruddannelsen faldt i både 2017, '18 og '19. Om den tendens er vendt med det nu let stigende ansøgertal er dog svært at vide, for på grund af corona-epidemien og den deraf følgende økonomiske krise er tallene i år muligvis atypiske, og der er oprettet ekstra studiepladser, som skal afhjælpe arbejdsløsheden. Folketinget har afsat i alt 210 millioner kroner til 6.000 ekstra studiepladser fordelt over 2020 og 2021.

Stefan Hermann, som er rektor på Københavns Professionshøjskole, er da heller ikke tilfreds, selv om antallet af ansøgere til hans læreruddannelse faktisk er steget fra 495 til 531.

Men det er slet ikke nok, mener han:

"Hovedstadsområdet står med en helt særlig udfordring de kommende år med et stigende børnetal og flere plejekrævende ældre, som kommer til at stille helt nye krav til antallet af dimittender på velfærdsområdet. Derfor er der brug for, at politikerne på Christiansborg hurtigst muligt bliver enige om en langsigtet investeringsplan for velfærdsuddannelserne. Vi har stadig mange ledige studiepladser", udtaler han i pressemeddelelse, hvor han også advarer politikerne imod at placere nye studiepladser uden for de dele af landet, som kommer til at mangle arbejdskraft.

Flertal vil give professionshøjskoler penge til uddannelser i provinsen

 

Powered by Labrador CMS