Blog
4   27

Trettende Marts. Det er taaget.

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

”Jeg kaldte Børnene ind og tog Hundeslæden med ind i Skolestuen . Naa vi begyndte ikke straks med Hundeslæden i Skolestuen. Jeg satte den på Udstillingshylden over den store Tavle. Vi vilde ikke rejse straks, men forberede os i Smug, kikke op paa Hundeslæden.” ”Løgneren” er en bog, der kan læses flere gange. For eksempel kan man læse den i dag. ”Trettende Marts. Taage.”

Trettende Marts. Det er taaget.

"Trettende Marts. Det er taaget. Natanael, jeg har faaet Lyst til at fortælle dig noget. Lidt løst og fast. Eller jeg har bare Brug for En at tale lidt med. Meget har jeg jo ikke at fortælle.

Det er trettende Marts, Natanael. Og Fredag.   Det er Taage udenfor. Det er tidligt paa Eftermiddagen, men det er saa mørkt, at jeg knap kan se, hvad jeg her sidder og skriver i min Stue. Naa-ja, det betyder jo heller ikke noget.

Trettende Marts. Taage."

Artiklen fortsætter under banneret

Det er selvfølgelig indledningen fra romanen ”Løgneren” af Martin A. Hansen. Eller Jens Alfred Martin Hansen, født i Strøby 1909 og død i juni 1955.  Han gik på Haslev Seminarium, og han var lærer i mange år, før han valgte at blive fuldtidsforfatter.

Det er Martin A. Hansen, der altid havde en tanke på skolen, på opdragelsen, på forpligtetheden overfor børnene, på ansvaret og på det uoverkommelige i at holde skole.

Han skriver sådan: ”Det er under alle omstændigheder svært at være Lærer. Det er fordømt svært, når man indser Gerningens Afmagt. Når man opdager sine korte Arme og sine svage Ord. Undervisningen, vanskelig nok, er dog noget endeligt, den kan fuldbringes, den minder dog om et stykke Haandværk, man kan få færdigt og give fra sig med et roligt og tilfreds Sind. Men Opdragelsens Problem er endeløst, synes ganske uoverkommeligt, des klarere man ser det.” (Her fra ”Det daglige Skolearbejde” i 1946)

Men det er også fra Martin A. Hansens roman ”Løgneren” at man kan hente et eksempel på hvordan undervisning kan være at vise et under: ”Jeg kaldte Børnene ind og tog Hundeslæden med ind i Skolestuen . Naa vi begyndte ikke straks med Hundeslæden i Skolestuen. Jeg satte den på Udstillingshylden over den store Tavle. Vi vilde ikke rejse straks, men forberede os i Smug, kikke op paa Hundeslæden.”

Og så kigger de på hundeslæden, de kigger ud over Sandø, Johannes Vig kigger på Ann Mari, på Rigmor og en lille smule på sig selv.

”Løgneren” er en bog, der kan læses flere gange. For eksempel kan man læse den i dag. ”Trettende Marts. Taage.”

Løgneren, Martin A Hansen, 1950


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.664 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
468 andre er allerede tilmeldt