Blog
0   11

10. klasse – et år med masser af mad og mod på livet

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Man behøver ikke tage på efterskole for at blive klog på sig selv. Et år hos os samler, med synergien fra vores maduddannelser, mange af de 9. klasses-elever op, som trænger til succeser og håb for fremtiden.

At vælge 10. klasse er ikke ligefrem noget, der giver prestige - medmindre året tages på en efterskole. Efterskolerne er blevet de helt unges ”højskole”, hvor man kan styrke sine evner inden for sport, musik, politik eller medier. På efterskolerne får man nye venner og vaner. Her kan eleverne - helt uden nederlagsstemning - få en frisk start, afprøve og finde sig selv.

Udenfor efterskolerne forlyder det, at 10. klasse hos de andre ”udbydere” (folkeskolen og erhvervsskolerne) er for dem, der ikke ved, hvad de vil. Eller for dem, der ikke er gode nok til at gå direkte i gymnasiet. Fordomme om 10. årgang er der nok af.

Vil gøre op med fordomme om 10. klasse

På Hotel- og Restaurantskolen har vi sat os for at gøre op med dem. Vi sætter en dyd i at gøre 10. klasse hos os til et lige så banebrydende og opløftende år som et år på en dyr efterskole.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi vil med masser af madlavning, praksisnær undervisning og nye sociale fællesskaber skabe et sted, der minder om en efterskole - bare uden at vi sover der. Vi tror på, at det gør noget ved eleverne, som stiver dem af og gør dem klar til at tage åbne favntag med livet.

Men det kræver et opgør med den måde, vi selv har drevet 10. klasse på.  Vi vil hverken ligne de klassiske 10. klasser eller vores erhvervsfaglige uddannelser. Vi har brug for mere frihed, mere engagement, flere ressourcer, lyst til at favne eleverne og sende dem ud over rampen. 

Fiktion viser elevernes vej 

Her i januar lancerede vi fiktionsserien ‘Tiende’, som er optaget med rigtige elever og lærere fra skolen i rollerne. Serien er inspireret af norske ’Skam’ og ’Klassen’, som mange kender fra DR.

Tiende er op til ansøgningsfristen 1. marts vist på Snapchat, Instagram, YouTube og Facebook og kan stadig ses på Tiende.

Ligesom i de kendte ungdomsserier er omdrejningspunktet i vores serie livet på skolen set fra elevernes øjne. Vi følger Hannah og hendes kammeraters hverdag, mens de får undervisning og i frikvarterer, og hører om venskaber, kærester, familiens forventninger, egne drømme og tvivl.

Vi viser, hvordan 10. klasse hos os er et år med fokus på fællesskab, spændende aktiviteter i køkkener, udekøkkener og haven - og personlig udvikling. Et år, hvor man får nye kammerater, finder nye interesser og opdager, at man er god til noget. Selvom eleverne ikke sover på skolen, er 10. klasse et år, som adskiller sig fra årene i folkeskolen.

Ikke mindst fordi maden og måltidet fylder en del og er indgangen til noget større: Fællesskab, værtskab, kreativitet og håndværk, som er med til at modne eleverne og vise nye muligheder. I modsætning til folkeskolen og efterskoler kan et år i 10. klasse hos os byde på synergi og tværfaglige projekter med vores faglige uddannelser. Synenergi, som kan bane vejen for et andet dannelsesspor. Uanset bliver det et år med tid til inspiration, at få tid til at forstå verden og finde sin plads i den.

Om det er et særligt år i år, eller om det er vores fiktionsseriens skyld, så viser dugfriske tal efter 1. marts-ansøgningsfristen en fremgang i elevtallet på 59 procent fra 2020 til 2021. Så nu fanger bordet – fra 1. august skal lave vi en helt anden type 10. klasse. Vi glæder os til at tage imod de mange nye elever.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
810 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
507 andre er allerede tilmeldt