Blog
0   3

Digitaliseringen

Abonner på nyt om FinnLund i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Digitaliseringen er blevet så stort et selvstændigt emne, at det ikke længere kan holdes ude af uddannelsessystemet

Digitaliseringen er blevet så stort et selvstændigt emne, at det ikke længere kan holdes ude af uddannelsessystemet - det er et samfundsansvar at få det til at blive en naturlig del af dét, som de unge mennesker tager med sig videre fra Folkeskolen

Skal Danmark kunne fungere som en digitaliseret og åben økonomi, og skal vi fortsat være blandt de førende i en digitaliseret verden, så skal nye teknologiske virkemidler kunne finde deres plads og brugbarhed i samfundet. Grundfos, Danfoss, Vestas og Mærsk leverer vindmøller, pumper og supertankere, der jo umuligt kan styres uden digitalisering og intelligent styring.

Digitale kompetencer inden for handel er allerede efterspurgte og i administrative funktioner, hvor kunstig intelligens, datahåndtering og -analyse samt automatiserede løsninger kalder på massive digitale kompetencer, er der allerede et stort behov for opkvalificering af arbejdsstyrken, da den voksne befolkning kæmper med et efterslæb fra deres skoletid.

De manglende forudsætninger, som de unge møder livet med, kan komme til at spænde ben for den grønne omstilling, der kræver digitale og administrative kompetencer, som går langt ud over, hvad de er klædt på til i dag. Digitaliseringen er på mange områder løftestang for den grønne omstilling, og kommer der luft under vingerne på alle de løfter, der er givet, vil det revolutionere arbejdsmarkedet ved at kræve mange og helt nye færdigheder.

Artiklen fortsætter under banneret

Med succesfulde [sic] erfaringer fra industrisektoren og faldende efterspørgsel på arbejdskraft vil de angiveligt uanede muligheder, der gemmer sig i nyere teknologier ifa kunstig intelligens og anden robotteknologi, udfoldes med endnu mere automation og mange flere robotter - der ikke kræver hvile, gerne udfører monotont arbejde med tunge løft og som ikke skal have åndedrætsværn eller hvor der på anden måde skal tages forbehold for farlige arbejdssituationer.

Automatiseringen af et stigende antal jobfunktioner er realisérbar - så skal der kunne sikres en vis tryghed i arbejdslivet for den enkelte må det gælde om at være på toppen af situationen - hvilket selvfølgelig ikke sker ved at være nederst i fødekæden.

Det handler dog ikke kun om faglig forståelse og kvalificering til et digitaliseret arbejdsmarked, men ligeså vel en forståelse for den måde vores samfund og livsførelse formes på - exempelvis ved at tilegne sig kompetencer og indsigt til at gennemskue pros & cons ved nedlukningen af Donald Trumps twitterkonto, som jo satte fokus på hvordan techgiganternes øver indflydelse på den offentlige debat - og retssikkerheden. På samme vis rasede debatten om 5G for ikke så længe siden, og lige om lidt kommer Amazon til Danmark med en masse dilemmaer til følge.

Altså ikke om total autonomi, men om at være modstandsdygtig, og om at sikre, at vores unge mennesker ikke står på flade fødder, når de skal til at håndtere de digitale og teknologiske udfordringer - både globalt og lokalt.

Lad os nu begynde at vise initiativ og se på hvordan...


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.045 andre er allerede tilmeldt