Blog
0   14

Folkeskole, fordi skolen er for alle

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En opfordring til at høre en podcast om Grundtvig og folkeskolen fulgte jeg, og det har jeg ikke fortrudt. Tværtom; den tid var givet godt ud.

En podcast om Grundtvig og folkeskolen er netop udsendt af Grundtvigsk Forum. Spørgsmålet, der skal undersøges, er en belysning af, hvad der er Grundtvig, og hvad der er grundtvigsk arv i folkeskolen. Til at oplyse os om dette får vi grundtvigforskeren, tidligere forstander for Den frie Lærerskole i Ollerup, Thorstein Balle, og formanden for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion, Katja Gottlieb, i ørerne.

Og det bliver ganske interessant formidling af både arvegods, forvaltning af dette og muligheder for at trække på arven nu og i fremtiden.

Folkeskolen er blot ved udgangen af 1800-tallet et nyt navn som erstatning for almueskolen, og almueskolens sondring mellem land-, købstads- og hovedstandskole holder sig frem til midten af 1900-tallet, hvor undervisningsminister Jørgen Jørgensen i sin fortolkning af Grundtvigs menneskesyn om hvert menneskes værdi fjerner tredelingen og skaber en fælles folkeskole.

Grundtvig var dybest set iimod, at børn skulle gå i skole. Skolen skulle være en nødløsning, indtil forældrene var livsoplyste nok til selv at kunne varetage opgaven. 

Artiklen fortsætter under banneret

Disse synspunkter smeltede sammen i en skole, der skulle sikre ethvert barns udvikling, og som derfor skulle have værdi i sig selv. Skolen var til for børnenes udviklings skyld, og ikke beroende på en nyttetænkning.

Denne tænkemåde, som gjorde folkeskolen helt unik, og som bl.a. byggede på en klasselærerfunktion, blev der gjort op med ved ændringen af formålsparagraffen i 2006, hvor skolens egenværdi blev erstattet af en forberedelse til videre uddannelse. 

Min bemærkning: Det er faktisk tankevækkende, at den der førte kniven imod det grundtvigske menneskesyn var højskolemanden, cand.scient.pol. Bertel Haarder, som afsatte den pædagogiske tænker Holger Henriksen og hyrede statistikeren Niels Egelund til at formulere ændringen.  

Siden er det bare gået en vej - frem mod folkeskolereformen, der endegyldigt formulerede det instrumentelle menneskesyn i konkurrencestatens navn.

At dette har slået rod i skolernes selvforståelse, får vi et indtryk af i præsentationen af et par skolers valg af slogans.

Men ud af det hele springer alligevel en gnist om at arven alligevel kan inspirere i dagligdagens undervisning. Og måske atter få fodfæste i skolen, ikke blot i friskolen, men også i folkeskolen.

For mig var lyttetiden givet godt ud!   

Jeg gik ind her: grundtvig.dk/grundtvigske-stemmer/

ps. Det kan undre mig, at Grundtvigsk Forum anvender så stærke kræfter på folkekirken, men folkekskolen synes at være stedbarn på bekostning af friskolen. Måske ligger den grundtvigske arv i folkeksolen som Grundtvigsk Forum har redt. Èn podcast gør det ikke alene.  

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.498 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

⚠️ Hjælp os med at teste og vind 6 flasker vin  ⚠️

Vin lille

Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil (ca. 15 min.)