Blog
4   16

Nøj, hvor jeg prutter meget i dag!

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er et stort lærings- og dannelsespotentiale gemt i at spise sæsonbestemt. Det er startskuddet til at lære børn at spise og leve mere bæredygtigt – og spare en skilling på budgettet.

Men, men, men… Det er den tid på året, hvor vi er ved at løbe tør for vinterens forråd – trods naturens begyndende spirring. 

Det gør jo bare udfordringen endnu større at planlægge sæsonbestemt madkundskabsundervisning, da der ikke er en hulens masse danske råvarer at tage af. 

 

Ikke desto mindre er jordskokken min ”go-to-kind-of-guy” i skolehaven!

Artiklen fortsætter under banneret

Vi er nu i uge 9, hvor jeg altid arbejder med jordskokkesuppe på 6. årgang.

Vi arbejder med Ny Nordisk Mad, hvor eleverne læser og undersøger denne fantalastisk bevægelse som et led i en intro til bæredygtighedsbegrebet.

Jeg sendte eleverne hjem på vinterferie med 36 kilo jordskokker – altså fordelt på hele årgangen selvfølgelig.

Min pointe var dels at eleverne kan opleve jordskokkens holdbarhed og dels en tak for al opbakningen til madkundskab fra forældrene. 

 

The fart part…

Knoldene indeholder Inulin som kan give luft i maven. 

Inulin er en type svær opløselig kostfiber, der hører til fruktaner (fruktosemolekyler). 

I stedet virker inulin præbiotisk i tarmene, hvilket hjælper til et øget antal af gode bakterier i vores fordøjelsessystem = godt for fordøjelsen.

Men der er en bagside af jordskokken… For megen inulin (ca. 7-10 g pr. dag.) kan skabe en stigning af gas i tarmsystemet – and thats the fart part.

 

Jordskokken

Jordskokken giver et super udbytte!

Vi har et højbed på Østermarkskolen, hvor 1 m2 giver ca. 5-6 kg jordskokker om året! Det er nok til 3 madkundskabshold i 6. klasse. Men ikke til ca. 75 elever, som arbejder hver for sig virtuelt. 

Med jordskokken får du en sund og stærk plante, som kan blive op til 2 meter høj. 

Jordskokken trives i let eller sandet jord, hvor dens underjordiske knolde kan ”vokse som ukrudt”, hvis du ikke holder øje med den. Den danner nemlig en hulens masse udløbere og knolde. 

Hvis de glemmes i jorden, vil de danne nye planter den følgende år. Men du kan bedre kontrollere planternes placering og få et større udbytte ved at tage alle op hvert år og placer dem på ny.    

Jordskokker lægges i 15 cm dybe huller. Selv den mindst stump af en rodknold kan frembringe en plante på sigt. Læg dem med ca. 35-45 cm mellemrum. 

Jeg er stor fan af højbedet sat på flise, da jordskokkerne ikke ”kan stikke af”  

 

Grav dine jordskokker op sent på efteråret, eller lad dem stå i jorden, hvis der er en mild vinter i vente. 

 

Jeg kan kun på det varmeste anbefale at finde en lille plet på skolen, hvor I planter jordskokker. Der er penge at spare på madkundskabsbudgettet. 

Men tre portioner jordskokkesuppe med mine 6. klasser i den virtuelle madkundskabsundervisning, giver altså et forhøjet inulin indtag til Hr. Svane. Prut…

 

Mange pruttende hilsner 

Christian 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
815 andre er allerede tilmeldt