Blog
0   13

Prøver i dansk – fest eller kolera?

Abonner på nyt om Birgittes danskblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Prøverne skal være en fest for danskfaget, hvor vi vil hinanden det bedste!

 

Lad det være sagt med det samme: Jeg synes, at beslutningen om at gennemføre prøverne i dansk er helt rigtig. Lad det også være sagt, at prøverne ikke handler om kolera - at straffe elever og lærere, men om at få en god og grundig opsamling og afslutning på mange års danskarbejde.

Prøverne bør være en fest. Ikke en lallende tjuhej-fest, men en fest med god planlægning, lækker servering, engagerede festdeltagere og ditto værter. En fest, hvor vi vil hinanden det bedste!

Nu har forsamlingsforbuddet jo længe forhindret de store fester, og derfor har mange af os været – og er - lidt nølende med festforberedelserne. Men nu ved vi, at prøvefesten skal holdes, og vi må samle vores kræfter og forhåndenværende muligheder.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Fælles rammer for prøverne

En del dansklærere synes fortsat, at prøverne burde aflyses, andre foreslår meget individuelle og private former. Jeg vil plædere for, at de kendte prøverammer fastholdes, at vi alle følger de retningslinjer, der gælder. Det skylder vi eleverne. Naturligvis er der forskel på, hvor ivrige festdeltagere eleverne er og vil være, men det er egentlig ikke så anderledes, end ”det plejer”. Og hvis vi først begynder at lave uklare og hjemmestrikkede regler, så vokser usikkerheden og måske også uretfærdigheden. At ændre på krav til opgivelser kan helt sikkert være en god mulighed for at give ro til gennemførelsen, og den udmelding må meget gerne komme snart.

 

Tænk i overskuelige detaljer

Tænk på at prøverne aldrig må blive kolera. Brug dem aldrig som et skræmmescenarie. Gør dem så tydelige og overskuelige som overhovedet muligt. På den måde sikrer vi det bedste samarbejde mellem lærere, elever og censorer. Tænk prøveforberedelsen i mindre dele. I både den mundtlige og de skriftlige prøver indgår der rigtigt mange færdigheder, som ikke kun tjener et prøveformål, men som især er givtige at besidde og tage med sig ud i livet. Det kan fx være overblik over stof, fordybelse, refleksion og perspektivering, at kunne vælge nuanceret, at formidle mundtligt, at læse korrektur på sin tekst, at kunne sætte sig ind i en skrivesituation og formidle med en bestemt hensigt til en given modtager. I denne tid med fjernundervisning er det ekstra vigtigt med fokus på detaljerne. Et stort og uoverskueligt forløb er ikke nemt at fastholde alle elever i, men fokus på fx at begrunde et valg af tekst eller fokus på oplæsning af et kort tekststykke kan alle overskue. Ved at sætte en eller to detaljer i spil ad gangen kan der efterhånden samles op – og det kan blive tydeligt, at mange forskellige detaljer har været i spil, og efterhånden er alle ingredienser til prøvefestens retter i hus.

I de kommende uger skal alle de beskikkede censorer på kursus. Jeg er ret sikker på, at der vil være fokus på, at alle kender og er fortrolige med rammer og retningslinjer, udvalgte besvarelser bliver diskuteret, og det her mærkelige skoleårs prøver vil blive vendt og drejet grundigt. Alle vil – og bør lægge sig i selen for, at det bliver gode oplevelser for eleverne.

Vi ses til festen!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.667 andre er allerede tilmeldt