Blog
6   20

Når mobningen bliver digital

Abonner på nyt om Folkeskolens matematikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når mikrofonen bliver slukket. Når ironien overtager. Når nogen rammes af en kvik replik. Mobningen er blevet digital.

Jeg har prøvet flere gange at min mikrofon pludselig er slukket. Jeg har overhørt navne blive nævnt med en grim undertone. Og der er nogen, der ikke er inkluderet i fællesskabet, selvom de deltager i det samme digitale møde. Man regner ikke med dem. Klassedynamikken er under stærkt pres. Der arbejdes hårdt på at skabe mening og rum for den enkelte. Men det er ikke alle, der lykkes med mission ”At gå i skole online”. Taletiden er ikke ligeligt delt, og nogen får aldrig opmærksomheden, for de er gået i usynlighedstilstand. De har ikke en plads i den nye klassestruktur. De eksisterer ikke mere i klassen.

Det er ikke let at navigere i det online klasseværelse for læreren. Det er svært at inkludere en hel klasse, selvom man anvender alverdens smarte teknologiske muligheder. For der er nogen, der ikke er plads til i den parallelverden som online undervisning også er. Undervisningen bærer præg af, at nu er der hul igennem til en elev, så må vi hellere spørge noget mere. De andre stempler ud og vænner sig til gentagelserne af spørgsmål og fakta. Der spørges igen ud i det fælles online rum, og de samme elever melder ind med svar. Gentagelse på gentagelse. Indtil at læreren bliver slukket.

Mobningen er blevet digital. Den ekskluderer elever af sociale eller faglige årsager. Den rammer hårdt og intet er lettere end at melde sig ud af den digitale undervisning, når rummet ikke inkluderer. Når bemærkninger fra klassekammeraterne kan misforstås, fordi vi ikke ser hinanden. Når ironien sendes ud i det i det digitale rum, og man ikke er parat til at modtage eller slet ikke kan forstå den ansigtsløse ironiske kommunikation.

Det kræver en del tålmodighed for eleverne at sidde i sengen og gå i skole.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.249 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.042 andre er allerede tilmeldt