Debat

Danske børn i Syrien

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle danske børn er omfattet af undervisningspligten. Bor de i udlandet, kan forældrene orientere sig på uvm.dk, "Vejledning til familier bosat i udlandet". Men hvad med de 25 danske børn i fangelejrene al-Hol og al-Roj i det nordlige Syrien? Her er der intet internet, ingen computer, ingen bøger. Og heller ikke tøj mod vinterkulden, ikke nok at spise, ingen lægehjælp.

Flere instanser har bedt regeringen om at hente børnene til Danmark: De uafhængige kurdiske styrker og selvstyret i regionen, der vil tømme lejrene, en FN-afgørelse fra november 2020, der fastslår, at lande som Danmark har en forpligtelse til at hente børnene hjem ifølge FN's Børnekonvention, og en helt ny FN-rapport, der beder alle lande om at hente deres borgere hjem fra lejrene.

Jeg har været lærer i folkeskolen (1963-1993) og ved, at børn har brug for tryghed i hverdagen. Det får de ikke, når de er lukket inde bag pigtråd, og alt omkring dem er kaos. Nu er jeg i bedstemoralderen og er blevet aktivist på disse børns vegne. Jeg er med i netværket Bedsteforældre for Asyl og i støttegruppen "Børnene hjem fra Syrien NU!" Vi mener, at vi må støtte disse uskyldige børn. Hvis ikke de kommer til Danmark nu, kan man frygte, at de bliver radikaliserede, om få år måske børnesoldater og i alt fald bitre på det land, der nægtede dem deres retmæssige adgang.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Børnenes mødre skal til Danmark med dem. Det drejer sig om i alt syv kvinder - syv - som selvfølgelig skal have deres sag undersøgt af danske myndigheder og eventuelt dømmes og afradikaliseres. Politiets Efterretningstjeneste har udtalt, at der findes gode programmer for den slags.

Læs mere på: repatriatethechildren.dk