Billedkunst
0   4

Billedkunstlærerne bliver bedre uddannet

Antallet af lærere, der efteruddanner sig i et fag, er faldet. Men antallet af lærere, der efteruddanner sig i billedkunst, stiger. Et udtryk for at skolelederne tager faget mere alvorligt, efter det er blevet et prøvefag, mener formanden for Danmarks Billedkunstlærere.

Nye tal fra professionshøjskolerne viser, at antallet af lærere, som får efteruddannelse med henblik på at få undervisningskompetence i et ekstra fag, er faldet markant - med hele 24 procent fra 2017/18-2018/19. 

Men i billedkunstfaget er det gået den stik modsatte vej. Antallet af lærere, som har modtaget formel efteruddannelse i billedkunst på læreruddannelsen, steg fra 34 personer i skoleåret 2017/18 til 55 personer i skoleåret 2018/19. Den udvikling glæder landsformand hos Danmarks Billedkunstlærere Lykke Andersen.

"Det er selvfølgelig en udvikling, vi glæder os meget over i foreningen, og vi tror på at det fortsætter" udtaler hun til folkeskolen.dk/billedkunst.

Notatet fortæller intet om mulige årsager til udviklingen, men Lykke Andersen er overbevist om, at det hænger sammen med billedkunstfagets nye status som prøvefag.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det har helt sikkert en afsmittende effekt, at der er elever, som skal aflægge afgangsprøver i faget", siger hun.

"Det er med til at give faget en højere status, også blandt skoleledere, og så kan man lettere som lærer få bevilget den efteruddannelse, man har brug for".

Valgfaget er næsten helt kompetencedækket

I kølvandet på folkeskolereformen afsatte den daværende regering og KL i 2014 en milliard kroner til efteruddannelse. Samtidig aftalte parterne at 95 procent af alle timer i folkeskolen skal varetages af en lærer med linjefag eller tilsvarende kompetence i det pågældende fag i 2020. Siden er tidsfristen blevet udskudt til 2025.

Billedkunstfagets obligatoriske del er på trods af den øgede efteruddannelsesaktivitet stadig meget langt fra at kunne opfylde det mål. I skoleåret 2019/20 blev kun knapt 71 procent af timerne varetaget af en lærer med undervisningskompetence, hvilket var den næstlaveste dækningsgrad af alle fag. Men i valgfaget billedkunst med afgangsprøve stod der i samme periode en lærer med undervisningskompetence i faglokalet i 92,9 procent af de afviklede timer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.674 andre er allerede tilmeldt