Blog
0   7

Didaktisk opsamlingsheat

Abonner på nyt om Christel Aulkær Moll i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

De små elever er tilbage, men hvordan kan skolerne opsamle læring af den didaktiske kolbøtte, som hjemmeskole, onlineundervisning og nødpasning har fordret? PLC har fået en ny og vigtig opgave.

Rundt om på skolerne er noget, der ligner hverdag begyndt at vende tilbage for de små klassers vedkommende. Men ikke alt er som det var før nedlukningerne. Elever og lærere er mange digitale undervisningsrelaterede erfaringer rigere, og selv de små elever i børnehaveklassen kan nu stave til Teams og unmute mikrofonen.

Skolens kerneopgave; elevernes læring har fået et stærkt digitalt frostbid. Og digitalitet kan være både godt og skidt for elevernes læring, det afhænger af, hvordan det tænkes ind i lærernes didaktiske design af undervisningen.

Onlineundervisning har for mange lærere vist sig at være lidt af en mundfuld. Et er den digitale komponent, hvor teknikken kan udfordre, noget andet er didaktikken og selve den synkrone og asynkrone undervisning, der leveres til eleverne.

Det har været en lang ”learning-by-doing” proces, som den enkelte lærer har været nødt til at kaste sig ud i, og for nogens vedkommende har det også været en erkendelse af, at undervisningen fra det fysiske læringsrum ikke kan lægges ufordøjet ud i det virtuelle. Ikke uden at presse elevernes motivation og trivsel betydeligt.

Artiklen fortsætter under banneret

Lærerne har i det hele taget skulle gribe didaktikken an på nye måder. Hjemmeundervisningen af de små elever har kaldt på massiv forældreunderstøttelse, og lærerne har skulle tilpasset undervisningen i forhold til elevernes læring gennem forældrenes læring i arbejdet med at skabe et didaktisk design, der passer til ”skole-i-hjem-samarbejdet”.

Hvad sker der med didaktikken, når forældrene bliver et 100% tæt filter mellem lærer og elev? Og hvad gør det ved lærerne og deres faglige selvforståelse og professionelle dømmekraft, når digitaliteten skærper kravene til forberedelse, gennemførelse og efterbehandling i et læringsmiljø, hvor kommunikationen mellem afsender og modtager de facto udfordres?

Lad os bruge de lærerige digitalt didaktiske erfaringer fra pandemien som en bevidst løftestang til det stykke arbejde, der nu må gå i gang ude på skolerne. Vi ved fra forskningen, at PLC er et godt sted, at suge erfaringer op og bære dem ud blandt kollegaer.

Så kære ressourcepersoner, vejledere og koordinatorer; Lad os kigge på best practice for hjemmeskole, onlineundervisning og nødpasning og gentænke undervisningen tilbage i klasseværelset.

Hvordan kan I på jeres skole samle op på de positive afledte effekter af corona-nedlukningerne, og bringe den nye viden i spil som en samlet organisatorisk læring for hele skolen?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
701 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
424 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.019 andre er allerede tilmeldt