Blog
7   30

Ville du tage din dyne med i skole?

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vi ser det hver dag. Elever der sidder til online- undervisning iført nattøj, dyne eller tætomsluttende hættetrøje. Der er plausibel grund til at antage, at dyner og nattøj trækker trivsel og motivation i den gale retning. Børn i evigt nattøj trives dårligere.

DR har netop sat fokus på, at de store elever i stigende grad henfalder til nattøj og Netflix, i takt med at online- matheden indtræffer i tilsvarende stigende grad.

Vi har lige afsluttet online- skole- hjem- samtaler i ottende og niende klasse, og her gjorde vi forældrene opmærksomme på en klar og bemærkelsesværdig tendens:

De elever, som vi dagligt observerer liggende i deres senge, var samtidig dem, der gav udtryk for størst mistrivsel i online- undervisningen.

Den horisontale pyjamas.

Artiklen fortsætter under banneret

Dagen bliver ganske enkel for vandret. Verden ses i konstant horisontalt perspektiv, og det tærer på motivationen. Som modstykke kunne vi over en bred kam konstatere, at de elever, der står op og gør sig fysisk klar til den digitale skole og sætter sig klar ved et bord med computeren foran sig, tilsvarende gav udtryk for bedre trivsel og forhåbninger om snarlig tilbagekomst til skolerne.

Der er ikke noget overraskende eller banebrydende i, at motivation og positiv indstilling er lettere at mobilisere, hvis man mentalt indstiller sig på det, hvilket imidlertid kan være overordentlig svært med nedrullede gardiner og en kropstemperatur nær kogepunktet under dyne og hoodie. 

Mød dem i mørket. Og tag dem ud.

Selvom denne antagelse udelukkende bygger på repræsentative observationer i to klasser tilsat en god portion logisk sondring og erfaring, var vores generelle opfordring til de udfordrede elever, at de skulle stå op og gøre sig klar til en skoledag, fuldstændig som de ville gøre under normale omstændigheder. Med den fysiske parathed, følger den mentale indstilling. Den har i hvert fald bedre vilkår. 

Når det er sagt, så er vi selvfølgelig pinligt bevidste om, at dette i mange tilfælde er betydelig lettere sagt end gjort. I langt de fleste tilfælde kunne forældrene bekræfte vores antagelse, og vi oplevede ingen indvendinger. Tværtimod. Med opfordringen følger nu samarbejdet mellem skole og hjem for at få taget hånd om det enkelte barn. Det kan vi ikke egenhændigt gøre ude bag skærmene. Så havde vi gjort det. Samtidig har forældrene brug for vores observationer, så de ved, hvordan deres barn agerer. Vi skulle gerne konstatere en fald i antallet af mørkelagte, dyneelever. De kan ikke nøjes med at forholde sig til dagens smittetal.

Man kan godt følge elevernes lyst til at kravle under dynen og lade verden passere, men vi må ikke lade dem gøre det. Vi skal sammen med forældrene hjælpe dem ud af dyne og pyjamas. 

God dag derude.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.583 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.707 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.315 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt