Biologi
0   6

Danmarks nationale naturarv bliver digitalt tilgængelig for alle

En bevilling på knapt 30 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet vil gøre de store naturhistoriske samlinger tilgængelige for forskning og undervisning fra omkring 2023. Samlingerne digitaliseres og kan bruges af alle.

Danmarks nationale naturarv indeholder nogle af de mest forunderlige og sjældne dyre- og plantearter, sten og mineraler fra hele verden. Denne skat er indsamlet gennem mere end 400 år og fortæller historien om livets udvikling på Jorden. Nu skal samlingerne digitaliseres. Det er ministeriets pulje til forskningsinfrastruktur pengene kommer fra.

Genstandene fra de store samlinger på Statens Naturhistoriske Museum, Naturhistorisk Museum i Aarhus og Science Museerne på Aarhus Universitet skal scannes eller fotograferes, og billederne vil sammen med oplysninger om genstandene blive samlet i en åben database.

Det vil være med til at fortælle om klimaforandringer og tab af biodiversitet. Dermed bliver den også en resurse i arbejdet med den grønne omstilling, der er afgørende for en bæredygtig fremtid, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Del af europæisk projekt

Artiklen fortsætter under banneret

"Bevillingen betyder, at de danske naturhistoriske samlinger kan udnyttes mere effektivt og bæredygtigt, både nationalt og internationalt. Adgangen til disse data skaber store fordele for forskning i klimaforandringer, biodiversitet, naturforvaltning, fødevaresikkerhed, sygdomsspredning og miljøpåvirkning. Digitalisering er et unikt redskab i de udfordringer, som mennesker står over for i de næste årtier: målrettet fokus på en bæredygtig fremtid for os selv og de økosystemer, som vi er afhængige af", siger professor Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Med digitaliseringen bliver samlingerne tilgængelige for forskere, undervisere, skoler, studerende, virksomheder og alle andre, der kunne være interesserede.

Mange af genstandene er flere hundrede år gamle, men de er velbevarede og indeholder ofte bevaret DNA.

Projektet hedder DaSSCo - Danish System of Scientific Collections og er en del af et europæisk projekt, der består af 120 institutioner i 21 lande. I alt er der tale om mere end 1,5 milliarder genstande. Det forventes at digitaliseringen vil være klar i 2023.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.582 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
702 andre er allerede tilmeldt