Blog
0   12

Fuld gas på dannelsen

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

9. klasserne skal med stor sandsynlighed ikke til prøve i tysk/fransk i år. Det skulle de heller ikke sidste skoleår. Det er ærgerligt, men ikke mere ærgerligt end så meget andet lige nu.

Uden snævre krav

Sidste skoleår, da vi nærmede os prøverne og blev klar over, at årskarakterer skulle ophøjes til prøvekarakterer, var der både skuffelse og glæde blandt mine elever. Deres motivation dalede dog ikke, men var faktisk status quo, og muligheden opstod for at slippe for snævre pensumkrav og springe ud i mere “løsslupne” emner og bruge online undervisningen til det, den trods alt kan; mundtligheden blev for de fleste elever tryggere ved, at de kunne sidde bag skærmen, vi gik udendørs og fortalte hinanden, hvad vi så og gjorde via telefoner og tablets og vi så videoer og film, der lærte os om musik, dans, chokolade - og ostefremstilling, ungdom og skole, vi legede og quizzede og blev mere “frie” og fokuserede på lysten til at lære og selv være med til at bestemme, hvad der kunne være spændende at lære noget om. Vi lavede vores egen lille mundtlige og skriftlige “prøve” og jeg kunne ikke være mere tilfreds med udfaldet af den.

Fyr op under dannelsen

Selvfølgelig gav det et lille stik i mig i år at høre, at tysk/franskprøverne ikke bliver til noget. Nok mest fordi jeg synes, at fremmedsprogene er vigtige og egentlig burde betyde mere. Nuvel. Nu er det blevet sådan og helt slemt er det nok ikke. Der kan nemlig sættes fuld gas på dannelsen - altså den, hvor man bliver oplyst og får meget at vide om forskellige emner som man savner tid og plads til normalt. Og er man med i et fællesskab af sproglærere, så skorter det ikke på gode idéer, der kan sættes i værk på alle klassetrin og på tværs af fagene; gå i køkkenet og lav crêpes eller Pretzels efter original opskrift, se film om Mozart, hør folkemusik fra Guadaloupe eller rap fra Østrig, lav regnestykker på tysk, mal åkander som Monet, lyt til podcasts om jul, dyr, kærlighed og Asterix, skriv ord i sneen eller find ud af, hvorfor franskmændene har så uoverskueligt mange oste og hvorfor tyskere har så fede biler. Fortæl alt, hvad du kan om dit hjem, dit kæledyr, din sport, din hobby, din yndlings youtuber…. fortsæt selv. Corona-online-undervisning kan godt fyre op under små, sjove projekter - og dannelsen.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.000 andre er allerede tilmeldt