Blog
4   82

Kviktest. Kan man sige nej tak?

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Skolen åbner igen og personalet vil blive tilbudt to ugentlige kviktest. Men hvordan skal det foregå?

Skolen åbner delvist op igen og det er rigtig godt for eleverne. Desværre er det med nogle retningslinjer, der ikke er særlig konkrete og ikke altid lige logiske.  

Jeg tænker dog, vi er blevet ret gode til afspritning, afvaskning og forsøg på at holde afstand. Så langt så godt. 

Kviktest

Noget, der får alt til at stritte på mig, er de to ugentlige kviktest, som man gerne vil have, vi tager på skolen. Ikke kun selve testen (som i sig selv lyder alt andet end rar). Men især, at man i ramme alvor overvejer at sætte lærere og pædagoger til at gøre det på kollegaerne efter et kort kursus. 

Artiklen fortsætter under banneret

Det bliver et klart og tydeligt nej tak fra mig af. Det overskrider min intimsfære fuldstændig at have en kollega til at stikke en vatpind op i mit næsebor eller vice versa. 

Hvad gør man i praksis?

I det hele taget har jeg lidt svært ved at se, hvordan man praktisk vil lave disse test, selv med uddannet sundhedspersonale til at udføre dem. 

Tanken er vel, man skal nå at fange smitten, inden læreren er sammen med elever eller kollegaer. Så testen skal foretages, når man møder ind. Det tager ca 15 minutter, før der er et svar. Forestiller man sig, personalet skal stå i en kø og blive testet i forhallen til offentligt skue - eller skal man igennem en del af skolen til et lokale? Skal man sidde isoleret, ind til testen viser svar? Hvordan har man forestillet sig, man skal nå at teste alt personalet, inden eleverne møder ind? Udsætter man elevernes mødetid eller forventer man, personalet møder tidligere ind? For jeg går ikke ud fra, man i ramme alvor vil teste op ad dagen, når vi har været sammen med eleverne i flere timer? 

Frivillig?

Testene er frivillige, siges der. Men kan man ikke forestille sig, der bliver et vist pres fra ledelse eller kollegaer for, at alle får foretaget testen? Hvordan bliver stemningen på arbejdspladsen, hvis en kollega, der af den ene eller den anden grund ikke vil have nogen til at røre sin næse, viser sig at være smittet?  

Covid 19, genåbning og testning rejser flere etiske spørgsmål. Hvad kan vi kræve af hinanden? Hvad kan det offentlige kræve af sit personale? Hvor er grænsen mellem den enkeltes beslutninger kontra fællesskabets behov? Vi skal være rigtig gode til at rumme hinandens valg i forhold til testning. Det må og skal være i orden at foretrække en halspodning i stedet. 

God arbejdslyst og pas på jer selv og hinanden. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt