Blog
1   9

Op, lille Hans, op og gå i skole!

Abonner på nyt om Den humanistiske folkeskole i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Da skolen ændrede mødetidspunkt fra 8:30 til 10:00, faldt elevernes sygefravær med 50%, og deres udbytte af undervisningen steg markant.

Ifølge Skolebørnsundersøgelsen 2018, oplever mere end 80% af alle børn i udskolingen at møde trætte op til undervisning mindst en dag om ugen.

Mere end 60% af de 15-årige ligger i deres seng mindre end 8 timer hver nat. At ligge i sengen skal i den sammenhæng ikke forstås som at sove, da Skolebørnsundersøgelsen 2018 kun siger noget om, hvornår de unge lægger sig, men ikke noget om, hvor længe de kigger på mobilen, læser eller ser tv, inden de falder i søvn.

Artiklen fortsætter under banneret

Men faktisk har 15-årige behov for at sove mellem 8 og 10 timer hver nat for at kunne fungere optimalt i skolen og livet. Manglende søvn kan medføre en lang række helbredsmæssige problemer og går ud over de unges udbytte af undervisningen.

Et engelsk studie fra 2017 viste, at et mødetidspunkt kl. 10:00 i stedet for kl. 8:30 medførte en markant forbedring i elevernes udbytte af undervisningen samt i deres helbredstilstand. 

Således faldt elevernes sygefravær med ca. 50% i den toårige periode, hvor man lod eleverne møde kl. 10:00 og deres eksamensresultater blev 12% bedre.

Da man i forsøgets 3. år gik tilbage til det gamle mødetidspunkt kl. 8:30, steg sygefraværet igen med 30%. En forklaring, som forskerne giver på denne opdagelse, er, at teenageres døgnrytme er anderledes end voksnes.

Den forklaring kommer man også ind på i et dansk forsøg, som blev udført i 2013 på Frederiksberg Ny Skole, hvor man ydermere iagtog det senere mødetidspunkts betydning for hele familien. Resultatet var meget positivt, og som en familie i undersøgelsen udtrykte det:

Hans dag begynder mere blidt end hvis han møder kl. 8. Han kan sove længere, har tid til at spise morgenmad, vågne osv. i ro og fred. Det er vores opfattelse, at såvel hans livskvalitet som lyst til at gå i skole fremmes i og med, han kan sove så længe som muligt

Hvorfor er det så, at vi starter skolen kl. 8:00 for alle elever? Måske er det blot en reminiscens fra industrisamfundets tanke om, at alle skal lære at stå op på et bestemt ( tidligt ) tidspunkt og gå på arbejde.

Men det er jo ikke den nutid og fremtid vi ser ind i, hvor arbejdsmarkedet bliver stadigt mere fragmenteret og forskelligartet. Det er ikke længere givet, at man normalt møder fra 7-15 eller 8-16.

I stedet for at forsøge at passe børn og unge ned i systemets snævre kasser, skulle vi måske begynde at indrette systemet efter, at børn og unge er mennesker med forskellige behov på forskellige tidspunkter, indrette skolen efter eleverne.

Det er faktisk allerede muligt for kommunalbestyrelser og skoler at lade skolen starte senere for de ældre elever uden at komme på kant med kravet om antallet af timer over et år. Undervisningen skal bare placeres mellem 8 og 16 (!) 

Måske det var en tanke værd at overveje - endda gå til valg på her i efteråret, hvis altså man går rundt med en lokalpolitiker i maven.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.562 andre er allerede tilmeldt