Blog
0   12

Nye kostråd og madkundskab i skolen.

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fødevarestyrelsen har netop lanceret de nye officielle kostråd, hvor danskerne får vejledning og gode råd om, hvordan vi kan spise sund mad, der også er klimavenlig. Hvad kræver det at nå frem imod de nye officielle kostråd i skolen? Denne ernæringskommentar er udarbejdet i tæt samarbejde med BA i ernæring og sundhed, Kristina Westgate, og ser nærmere på, hvordan de nye kostråd kan blive en del af madkundskab i skolen.

I årtier har de officielle kostråd givet danskerne gode anbefalinger til, hvordan man kan leve sundere.

Men nu er det ikke alene sundhed, der præger de velkendte kostråd. Også klimaet afspejler sig i de nye anbefalinger for en sundere kost, som Fødevareministeriet har lanceret.

Fødevareminister Rasmus Prehn, kalder ligefrem symbiosen mellem kost og klima for en win-win-situation for sundheden.

Win-win situationen opstår, efter Fødevareministerens mening, når man spiser en kost, der er god for klimaet og den samtidig også er god for vores sundhed.

Artiklen fortsætter under banneret

Helt konkret byder de klimavenlige kostråd blandt andet på en klar anbefaling om at skære ned på ens indtag af kød og op for de planterige fødevarer.

Hvordan så i skolen?

Selvom kostråd har eksisteret i årtier, viser opgørelser over danskernes kostvaner, at indtaget af de planterige fødevarer er langt mindre end det anbefalede; det er nærmere den halve mængde. 

Så hvad mangler der, for at vi spiser sundere og mere klimavenligt?

Et godt bud: Det er tilfredsstillelsen af vores sanser, og særligt smagen, der mangler!

Ser vi bort fra frugt, - så har planterige fødevarer et lille indhold af de grundsmage, vi som mennesker er født til at foretrække, nemlig sød og umami. Dertil kommer, at mange nemt kan blive enige om, at en kogt grøntsag hurtigt går hen og bliver kedelig.

Hvis vi skal danne generationer til at vælge en sundere kost, skal vi ”spille på de tangenter”, eleverne kender og selv vil vælge ud fra; nemlig den gode smag og hvordan maden føles i munden, når vi spiser den (mundfølelsen).

Eleverne skal lære at identificere, hvilke smage og konsistenser de bedst kan lide samt lære at tilberede dem. De skal opleve en smags- og sansemæssig succes med den mad, som de kender samt den mad som de endnu ikke kender.

Madkundskab i folkeskolen er derfor et vigtigt redskab til at lære at træffe sunde valg, - vigtigere end fagets status måske aktuelt er i skolen! 

Madkundskab kan nemlig være med til at lægge fundamentet for den sunde kost, som kostrådene anbefaler. Det er her vi springer ud af den familiære madkultur, men stadig har muligheden for at lære i fællesskaberne. I madkundskab kan vi eksperimentere med smag, konsistens og sanserne, og her kan eleverne præsenteres for og få succes med den mad, som de nye kostråd ønsker mere af. Samtidig kan de lære, hvordan man tilbereder, smager til og sammensætter planterige fødevarer i retter eller som snacks, så de giver velsmag og stimulerer deres sanser. I madkundskab kan eleverne lære at træde ud af deres madmæssige tryghedszone, - i et fællesskab de føler sig trygge i. Det er bl.a. her fundamentet til madmod og sunde vaner lægges.

Så sæt i gang med at arbejde med de nye kostråd i skolernes madkundskab!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
811 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
460 andre er allerede tilmeldt