Blog
0   11

Uwe Kind, sangskriver, underviser og entertainer

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Bloggen bygger på en samtale med sangskriver, underviser og entertainer Uwe Kind over nettet. Uwe Kind vil være kendt af mange tysklærere fra sine koncerter i Danmark. Han fortæller her i bloggen om sin baggrund og sine succeser. Der henvises til en række links med ange, der fint kan indgå i den virtuelle undervisning, til vi igen har normale tilstande efter coronakrisen.

Uwe Kind

Sangskriver, underviser og entertainer er betegnelser for Uwe Kind, der nu er bosat i New York, men som har beriget tyskundervisningen for masser af elever i den danske folkeskole, ja givet et skub til mange, der lærer tysk i hele verden gennem aktive indlæringskoncerter.

Uwe Kind, der er født og opvokset i landsbyen Rückersdorf i det daværende DDR, flygtede sammen med sine forældre fra Den Demokratiske Republik Tyskland, kort før muren blev bygget i 1961. Flugten gik i første omgang til Düsseldorf, men efter blot det år besluttede Uwe Kind sig for at rejse til USA og lære engelsk. ”En eventyrlig rejse, der stadig ikke er forbi”, som han selv udtrykker det. 

I en alder af 21 blev han imidlertid ansat som assistentprofessor i tysk ved New School for Social Research i New York uden afsluttet universitetseksamen, det første universitet for voksne i De forenede Stater, som ”immigrantuniversitet” grundlagt for tyske indvandrere, senere omdøbt til New School for Social Research. Hans elever var alle ældre end ham selv.

Artiklen fortsætter under banneret

Så gik det løs

En blind studerende fra New Zealand lærte ham at spille guitar. Uwe begyndte at arbejde med tyske folkesange, og da han opdagede, hvor let og hurtigt de studerende tilegnede sig sangteksten, lavede han talehandlinger og grammatik til kendte melodier. Succesen blev grundlaget for Kinds livsværk.

Efter melodien ”Mester Jacob” kunne eleverne uden videre sige: ”Guten Tag wie geht es Ihnen? Danke, gut, mir geht es gut! Und wie geht es dir? Und wie geht es dir? Wunderbar. Wunderbar.”

TV-værten David Letterman hørte om Uwe Kind via en musikstuderende

og inviterede ham til at deltage i sit show. Se uddrag af showet her fra 1984, hvor Uwe Kind får deltagerne aktiveret, så man bliver såvel sulten som tørstig: 

 .

Inden han ved af det, bliver han inviteret til NBC's Real People Show, hvor vi blandt andet ser, hvorledes han med ”SingLing” lærer sine elever tysk, bygningsarbejdere fransk, og Wall Street Brokers på Wall Street, Manhattan lærer han også fransk. Folk på Wallstreet lærer han spansk og kinesere i Chinatown engelsk. Alt dette dokumenteres på videoen her: 

 . 

Hvordan Uwe underviser i retningsanvisninger, kan ses i en af hans seneste Youtube videoer ”Die Pizaratte”: 

 ,

Efter besøget hos Letterman er succesen hjemme. Goethe Institut i New York formidler Uwe Kind til koncerter på skoler fra Alaska til Hawaii. Bogen ”O Susanne, Ja konjugier für mich” udgives af Prentice Halls forlag og snart følger på forlaget Klett bøgerne ”Eine kleine Deutschmusik”, der stadig kan købes på forlaget: https://www.klett-sprachen.de/search-1/quicksearch/resultschnellsuche_absenden=&schnellsuche=Eine+kleine+Deutschmusik

Materialet ”Deutschvewrgnügen” udkommer 1996 og kan købes hos LingoTech: https://www.lingotech.net/german

LingoTech

Ved en Thanksgivingfest i New York møder Uwe Kind den talentfulde komponist Mark Schaffel, og sammen skaber de begrebet LingoTech. Formidling af det tyske sprog gennem dans, bevægelse og technomusik. Hjemmesiden er et besøg værd: https://www.lingotech.net/?p=2

Inden længe, er den første LingoTech sang ”Ich bin cool”: 

 et hit. Sangen bringes også på dansk radio og fører til, at Goethe Instituttet i København inviterer ham til Danmark. Her kommer jeg ind i Uwes tilværelse, og sammen med Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) arrangerer Torsten Lange og jeg koncerter på skoler og koncertsale i hele Danmark. 

LingoTech sangene suser gennem internettet især via YouTube - se youtube.com/lingotech

Sangene hitter over hele verden, hvor man lærer tysk.

Uwe Kind slutter sin samtale med mig med at udtrykke håbet om, at coronakrisen snart er overstået, så han igen kan mødes face to face med elever over hele verden via sine livekoncerter. 

Indtil da må vi ”nøjes” med at lytte til og benytte Uwes store erfaring via nettet.

Han har en stille bøn, at lærere og elever klikker på knappen ”subscribe” (abonner) og også gerne videregiver deres mening under ”comments”.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.019 andre er allerede tilmeldt