Lærers strikkede vanter går verden rundt

Den amerikanske politiker Bernie Sanders fik stor opmærksomhed for sit praktiske outfit ved indsættelsen af den nye præsident. Hans vanter er strikket af en skolelærer fra Vermont, der trevler gamle sweatre op til sine projekter. Her er en opskrift, hvis du vil sætte dit valghold i gang med pindene.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens andre prominente politikere stod og småfrøs i deres jakkesæt, nylonstrømper og designerfrakker, var den tidligere præsidentkandidat og klimaforkæmper Bernie Sanders anderledes praktisk klædt på, da USA's nye præsident Joe Biden i onsdags blev indsat. Og billedet af Sanders med parkacoat og et par hjemmestrikkede brune vanter blev i løbet af de efterfølgnede dage et svært populært meme på de sociale medier. Han er sat ind i alverdens situationer, historieske malerier, ligesom der er lavet en ny bobbleheadfigur af ham i situationen. 

Bernie Sanders var ikke sen til at udnytte opmærksomheden til et politiske budskab. Vanterne, han bar, er nemlig strikket af en indskolingslærer i hans hjemstat Vermont, som trevler gamle sweatre op og strikker nye ting af dem. Foret er lavet af fleece fra plasticflasker.

Jen Ellis, som læreren hedder, fik i løbet af kort tid så mange henvendelser, at hun måtte opgive at svare.

"Jeg er lærer for en 2.-klasse, jeg er mor, og det holder mig travlt beskæftiget. Der er ingen chance for, at jeg kunne strikke 6000 par vanter, og hver gang jeg åbner min mail er der flere hundrede mennesker, der har e-mailet mig", forklarede hun til The Guardian. Og i samme afslappede stil som Bernie Sanders selv fortsatte hun:

"Jeg hader at skuffe nogen, men der findes kun ét par af vanterne og de er unikke, og nogle gange er det sådan i denne verden at man ikke bare kan få alt, hvad man vil have".

Hun gik dog med til at strikke en håndfuld nye par, som blev sat på auktion er solgt for meget store beløb, som går til forskellige velgørende formål. 

Her er et mønster på vanterne 

Og som det før er sket, når et stykke håndarbejde bliver verdenskendt på de sociale medier, er der hurtigt en dygtig strikker, der fikser et mønster og lægger op til inspiration. Som det lød på twitter:

"Hvis der ikke er et Ravelry-mønster på Bernies vanter inden for de næste 90 minutter har verdens strikkere fejlet".

Og under et døgn efter indsættelsen havde den 27-årige klimaaktivist Meg Harlan, der bor i København, postet en opskrift.  

Læs mere

New York Times

The Guardian