Afgangsprøver
0   6

Musiklærerforeningen: Aflys sommerens praktisk-musiske prøver

Eleverne har ikke fået nok undervisning til at opfylde målene for afgangsprøven, og skolerne kan ikke nå at indhente timerne inden sommer, lyder det fra Musiklærerforeningen, som opfordrer skoler til at afholde en frivillig prøveeksamen i musik.

Formand for Musiklærerforeningen Karen Johansen rådede allerede i december Undervisningsministeriet til at aflyse de praktisk-musiske prøver i hele 2020/21.

"Eleverne har ikke modtaget den undervisning der er nødvendig, for at kunne opfylde målene for prøven, og efterslæbet er så stort, at det ikke er realistisk at nå at indhente timerne inden prøven til sommer", står der i det brev, som Musiklærerforeningen sendte.

"Vi har haft et efterår 2020, hvor klasser er blevet sendt hjem på skift, og skoler ikke har kunnet blande eleverne på tværs af klasser/skoler, dermed har de ikke fået den undervisning de har haft krav på".

Musiklærerforeningen lægger vægt på, at teori skal kobles til praksis i et praktisk musisk fag, og at eleverne skal have mulighed for at øve sig kontinuerligt over tid. Den nye prøve, som er udformet er skabt til, at eleverne har haft undervisning over to år, og det har de ikke, siger Karen Johansen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det her fag har fået en meget turbulent start. Det skulle være en god oplevelse for eleverne at komme til deres første prøve i skolen.  Men det er svært at sige, at de kan få det her. Vi har fået mange henvendelser fra musiklærere, der siger det samme. Dem har vi lyttet til", siger Karen Johansen.  

Hun peger på, at selve prøvebekendtgørelsen til faget er kommet meget sent, at alle kurser i 2020, som skulle opkvalificere musiklærerne til det nye valgfag er blevet aflyst på grund af corona, og at musiklærerne som primært er lærere på mellemtrin og i indskolingen har fået en ekstra stor og urimelig udfordring i forhold til at skulle føre elever til prøve for første gang. I perioden, hvor eleverne var tilbage på skolen, har det været svært at gennemføre undervisningen som normalt, for der har været restriktioner i forhold til at bruge faglokaler, instrumenter og at synge.

Karen Johansen er bekymret for, at det billede gentager sig, når eleverne kommer tilbage på skolen efter anden nedlukning.

"Når vi kommer tilbage til musiklokalet, er jeg mest bekymret for, at vi ikke kan synge, som vi plejer. Det er jo desværre erfaringerne fra foråret. Mit bud er, at korsang og morgensang er fuldstændig aflyst. Der er ingen tvivl om, at det bliver svært at varetage de fag, der er i faglokaler", siger hun.

"Derfor har vi indstillet, at prøven skal aflyses, og så skal standpunktskarakteren ophæves til eksamenskarakter, hvis de fastholder, at det er sådan, det er", siger Karen Johansen.

Hun håber, at det bliver muligt for lærerne at afholde frivillige prøveeksaminer. For på den måde kan skolerne få erfaringer med en eksamen, som endnu ikke er afprøvet - erfaringer, som kan give faget en bedre start næste skoleår.

"Vi anbefaler skolerne at lave en prøveeksamen. Vi kunne godt tænke os, at nogle prøvede at lave eksamen, så vi kan lære mere om det".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
728 andre er allerede tilmeldt