Til prøveeksamen kunne eleverne trække kultur uden for Europa - her er det dumplings og kyllingeret fra Vietnam.

Lærer om aflyst madkundskabseksamen: Ærgerligt, at novemberkarakter gælder

Madkundskabslærer Kira Valentin har brugt uger på at forberede sin allerførste afgangseksamen i madkundskab. Trods nedlukninger havde eleverne haft alle lektioner og også været til prøveeksamen. I sidste øjeblik blev eksamen aflyst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 18. december så lærer Kira Valentin en artikel på Facebook, som ikke huede hende. Regeringen besluttede med opbakning fra de øvrige partier at aflyse alle prøver på skoler og ungdomsuddannelser frem til udgangen af januar.

Kira Valentin skulle have sit madkundskabs valgfagshold til den allerførste afgangseksamen i madkundskab den 13. og 14. januar Egeskovskolen i Bjerringbro. Hun sendte artiklen fra Facebook til sin afdelingsleder, som brugte nogle dage til at undersøge, om det var muligt, at eleverne kunne få lov til at gå til eksamen trods nedlukningen. Det var det ikke. I starten af januar, mindre end to uger før prøven, måtte skolen skrive til forældre og elever, at eksamen var aflyst.

Madkundskabslærer: Hård opstart for nyt valgfag 

Spildt arbejde

For Kira Valentin betød det, at ugers arbejde med at forberede den allerførste eksamen i madkundskab kunne ryge direkte i skraldespanden. I efterårsferien sad hun og lavede tekster til censor. De tekster kan ikke genbruges.

"Det er meganedtur. Men sådan er det jo", sukker hun.

"Mine elever var så tændt. De ville så gerne prøve den her eksamen, inden de skulle til de vigtige prøver i 9. klasse. Så vi har holdt prøveeksaminer og øvet os i synopser. Vi er næsten kommet helt uden om coronanedlukningerne, så eleverne har fået undervisning, så det er rigtig ærgerligt", siger hun.

Hun forsøgte at undersøge, om eksamen kunne rykkes til sommer. Men da hun starter et nyt valghold op i vinterhalvåret, var det ikke muligt.

 Valgfagsprøver skaber stadig frustrationer 

Gamle karakterer bliver ophævet til eksamenskarakterer

Med en aflyst eksamen bliver standpunktskarakteren ophævet til eksamenskarakter. Men også det ærgrer Kira Valentin. For standpunktskarakteren er givet i november, og eleverne har rykket sig rigtig meget i forbindelse med den intense forberedelse til eksamen.

"Det er meget irriterende. For der var nogle, der var helt oppe at ringe til deres prøveeksamen. De havde virkelig øvet sig og forberedt sig. I forhold til, hvor de startede, er deren kæmpe forskel".

Hun er ikke i tvivl om, at hendes karaktergivning havde været anderledes, hvis  hun havde fået lov til at afslutte faget med en karaktergivning.

"Jeg ville have givet andre karakterer, hvis jeg kunne gøre det senere. For de er blevet to måneder bedre. De har afprøvet ting. De har fået styr på, hvordan man planlægger. De små brudstykker, vi har arbejdet på hele forløbet, er blevet sat sammen til sidst", siger Kira Valentin.

Undervisningsministeren afviser at aflyse prøve i valgfag 

Appel til politikere: Meld rammer for sommereksamen ud nu

Kira Valentin skulle også have haft elever til afgangsprøve i dansk i sommer. Her havde hun også brugt lang tid på at forberede prøven, da den blev aflyst. Derfor har hun nu en appel til politikerne.

"Jeg bakker 100 procent op om politikernes beslutninger. Men jeg ville ønske, at de også tænkte lidt på os. De melder alt for sent ud. En udmelding fredag før juleferien er en meget sen udmelding. Vi sidder jo og bruger weekender og feriedage på at forberede prøver og også elevernes tid, der kunne være brugt anderledes. Men jeg kan godt se, at politikerne står i en svær position".