Blog
0   15

Sprogprøver: En dårlig ide, ikke mindst under corona-vilkår.

Abonner på nyt om Virkelighedens Vestby i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

På dagen, hvor vi fik at vide at nedlukningen og nødundervisningen fortsætter foreløbig 3 uger endnu, er der mange bekymringer om sommerens eksamener. Men lige nu sidder tosprogede skolebørn midt i prøver, der er lige så vigtige for dem: sprogprøverne. De tages allerede fra indskolingen, og kan i yderste konsekvens medføre, at elever bliver tvunget til at gå et klassetrin om.

35 af landets skoler skal i dette skoleår afholde sprogprøver. Skolerne er udvalgt ud fra deres andel af tosprogede elever, og naturligvis er min arbejdsplads, Ellehøjskolen i Aarhus V, derfor omfattet. Konsekvenserne af en sproglige kan være ganske alvorlige. Bekendtgørelsen siger ’Elever i 1.-9. klasse, […] som forud for skoleårets begyndelse har modtaget undervisning i dansk som andetsprog i mindst tre skoleår[…], skal bestå en obligatorisk sprogprøve inden begyndelsen af det følgende skoleår. Dette gælder i det fjerde skoleår, hvor eleven modtager undervisning i dansk som andetsprog, uanset om skolens leder vurderer, at eleven fortsat har behov for undervisning i dansk som andetsprog’ (min fremhævning).

Så i disse dage, mens vi afholder virtuel undervisning over meet, er skolens dansklærere og DSA-vejledere travlt optaget af at afholde sprogprøver, blandt med mine elever i 4. klasse. En prøve, som fra 4. klasse skal bestås inden begyndelsen af næste skoleår. Man kan stille spørgsmål ved det rimelige ved sprogprøverne i al almindelighed. Man kan undre sig over, hvad i alverden man har vurderet er gevinsten ved en så alvorlig prøve allerede fra 4. klasse. Men med corona-situationen bliver det da endnu mere absurd!

Det kan være svært nok for eleverne at gå til prøve med en potentielt ukendt voksen. Det bliver kun værre, når prøve foregår virtuelt. For mange elever er det første møde med denne prøve, og det kommer så til at foregå under disse ekstra svære omstændigheder. Vores muligheder for at følge op på prøveresultatet er naturligvis også begrænset af den nuværende situation.

Min bøn til de ansvarlige politikere bliver den samme som udskolingslærernes: Sæt hensynet til eleverne over hensynet til systemet. Tænk over, om denne særlige situation er en rimelig situation at afholde sprogprøver i. Der er allerede politikere, der tænker de tanker, så lad os håbe at undervisningsministeren vil lytte til fornuft.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
928 andre er allerede tilmeldt