Blog
0   5

Grønt skal det være!

Abonner på nyt om Læreruddannelsens forening for madkundskab i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

– sådan lød ordene, da Pia Styrbæk og jeg skulle fastlægge temaet for et besøg af mig og mit hold af madkundskabslærerstuderende hos Styrbæks.

En solrig sensommerdag drog vi forventningsfulde afsted til Styrbæks gastronomiske univers med mundbind og coronaregler i bagagen til en eftermiddag med grøntsager på menuen. Vi blev budt velkomne af Klavs Styrbæk i den skønne have, hvor krydderurterne stadig stod grønt og figentræet bugnende af frugt.

Målet med dagen var at give de studerende erfaringer med at lave velsmagende mad med grøntsager som en del af deres modul, der har fokus på fødevarebevidsthed og bæredygtighed blandt andet. Selvfølgelig også at vise dem en bid af verden uden for læreruddannelsen. At møde og opleve begejstring og passion for mad og smag. Forløbet var baseret på Klavs Styrbæk og Ole G. Mouritsens seneste udgivelse: Grønt.

De studerendes sanser blev vækket af en duftekonkurrence, som optog dem meget – og en bog som præmie var på spil. Og dygtige studerende har man vel, når intet mindre end en hel håndfuld studerende havde spottet de faktisk svære dufte, og måtte gå i omkamp. Men vækningen af sanserne stoppede ikke her. En lille appetizer blev serveret: grøntsagsburger med pankopaneret squash og Styrbæks skønne Valdemar-surdejsbrød alt imens Klavs lystigt gav et indblik i smagens univers.

Inden turen gik til køkkenet blev enhver forhindring for at spise mere grønt i dagligdagen fjernet med smagen som våben: Den grønne pose blev introduceret: Den består af revet kål og rødder, som snittes i så store mængder, at der er til flere dage i køleskabet. Ideen er, at denne grøntsagsblanding hver dag kan være basen for en ny salat med en ny smag, alt afhængig af, hvilken smagskarakter den gives med dressing og knas. Vi fik to portioner grønt, som vi krydrede på forskellig vis med forskellige slags marinader, og iblandt de sprøde toppings kunne der vælges sojaristede græskarkerner og ristede hampefrø. Og jeg må sige, at der virkelig blev skabt to meget forskellige salater på min tallerken. Så tricket er hermed givet videre.

Artiklen fortsætter under banneret

Herefter var det tid til at gå i køkkenet og kreere grøntsagsretter – alt sammen opskrifter fra bogen Grønt. De studerende arbejdede sammen om at skabe en farvestrålende og smagfuld buffet med retter som ’gulerødder i squashsauce’, ’agurk med sesam, ponzu, chili og ingefær’ og ’couscous med za’atar, rosenkål og bagt blomkål’. Resultatet var overvældende. At få så meget forskellig smag og karakter og æstetisk udtryk frem i velkendte grøntsager, som vi nok ikke mange af os før havde mødt i den forklædning, var en mindeværdig oplevelse, som forhåbentlig bidrager til, at de studerende fik øjnene op for, at vi med fokus på smag i højere grad kan imødekomme en grønnere fremtid – både privat og som lærere i faget madkundskab i skolen.

Alt imens der blev nydt, smagt og oplevet blev retterne også vurderet og beskrevet. De studerende forholdt sig til smagene, duftene, mundfølelsen, lyden, udseendet og den samlede smagsoplevelse og rettens anvendelse.

Og du kan også være med, når forløbet er blevet til et undervisningsforløb i Fag med Smag, der retter sig mod madkundskab som valgfag i folkeskolen.

Dette indlæg er en gengivelse af undervisningsreportagen "Grønt skal det være: Lærerstuderende laver grønne retter hos Klavs og Pia Styrbæk" fra Smag for Livets hjemmeside.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
795 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
399 andre er allerede tilmeldt