Anmeldelse Matematik
0   38

Træning eller læring?

To spørgsmål er til evig debat blandt matematikundervisere på alle niveauer: Hvad er det, eleverne skal lære, og hvordan skal eleverne tilegne sig det faglige indhold? Hvis træning er vejen frem, er materialet her et udmærket bud.

Se & regn-serien

Fakta


Titel
Se & regn-serien

Pris
25 kroner per hæfte

Sider
15 sider i hvert hæfte


Serien består af hæfterne Enkle strategier, Flere strategier, Smarte strategier, To positioner, Flere positioner, Store tal, Tal 1-10, Tal 1-30 og Tal 0-100

Serie
Se & regn

Forlag
Forlaget Matematik

Lad det være sagt med det samme: Jeg er på ingen måde ynder af hverken færdighedstest eller tabeltræning. Det er livet ganske enkelt for kort til. Det er heller ikke groet i de seneste mange års folkeskolelove. I 1995/96 fik daværende undervisningsminister Ole Vig Jensen udarbejdet en bekendtgørelse om afskaffelse af færdighedsprøven. Der gik desværre politik i det, og matematikdidaktikerne og Opgavekommissionen blev overrulet af politikerne. Baggrunden for ønsket var undersøgelser, som viste, at matematikundervisningen i alt for høj grad var præget af færdighedstræning frem for dybereliggende forståelse. Lignende undersøgelser er kommet i en lind strøm lige siden suppleret af undersøgelser, som viser, at vi alle i et vist omfang underviser efter, hvad der testes i, frem for at undervise efter, hvad der står i fagmålene og læseplanerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Øvehæfterne "Se & regn" er Forlaget Matematiks bud på træningsmateriale til indskoling og mellemtrin og til specialundervisningen i hele skoleforløbet. Det er tankevækkende, at det mest søgte på nettet under coronanedlukningen netop var træningsmateriale. Jeg håber inderligt, at der snart kommer øget fokus på lærernes rammevilkår, så der bliver plads og overskud til kreativ og lærerig matematiklæring.

Det var en lang indledning til dommen over øvehæfterne "Se & regn". Materialerne udmærker sig positivt ved at være overskuelige. Hvert hæfte har fokus på en enkelt faglighed. Tallene 1-10, 1-30, 0-100, positionssystemet og regnestrategier, begge på tre niveauer. "Se & regn" skal også have ros for, at der er ganske få opgaver på hvert opslag. Det er vigtigt med overskuelighed hos de fagligt svageste, som kan have mest glæde af træningen.

Som der står mellem linjerne i den første del af anmeldelsen, er supplerende træningsmateriale til matematik ikke groet i min baghave. Der er rigeligt med træningsopgaver indlejret i forlagenes matematiksystemer. Men "Se & regn" har sin berettigelse hos fagligt svage elever i normalundervisningen, som har brug for at få automatiseret faglige områder, og i specialundervisningen.

Og husk, at der er matematik overalt, og den skal læres i virkelige situationer med eksempler fra elevernes hverdag. Der skal billeder på tallene. Lad eleverne lave tegninger og historier, hvor matematikken indgår. Kun fantasien sætter grænser. Der er masser af inspiration til kreative undersøgelser i matematik i lærervejledningerne, i faghæftet og i fagudvalget på skolen. Lad matematikken blomstre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.179 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.466 andre er allerede tilmeldt