Blog
1   5

Årets ord 2020 - opdatering

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

For jer, der ikke fik hørt programmet “Klog på Sprog” på radioens P1 fredag 18.12., kommer der hermed et lille resume.

Samfundssind

Min sidste blog handlede om årets ord forskellige steder i Europa og de fleste ord var - naturligvis - relateret til corona. Nu er det danske “årets ord” også fundet ved en afstemning i radiostudiet. Ordet “samfundssind” vandt - et ord, der blev diskuteret af kyndige folk, som mente, at ordet fint dækkede året 2020. Lidt malurt blev hældt i bægeret, da nogle mente, at ordet også kunne have et strejf af “løftet pegefinger”, et “samfundssind-kort”, der kan trækkes, hvis nogen tager lidt for let på restriktionerne eller måske ikke helt har forstået budskabet. Får man lidt ondt i ørerne af at høre ordet “samfundssind”?

www.berlingske.dk/kultur/der-er-gaaet-inflation-i-danskernes-coronavendinger-der-er-efterhaanden

Andre ord i spil

Artiklen fortsætter under banneret

Mange andre ord var i spil i programmet og engagerede lyttere havde foreslået bl.a.; hosteetikette, superspreder og burmink. I den ikke-corona-relaterede afdeling var foreslagene bl.a.; seriekrænker og grøn omstilling, men coronaen har nok haft størst effekt - også på årets ord - i alles bevidsthed dette år. Der var i øvrigt også lettere humoristiske forslag som; bodegavirolog og spritter, hvor det sidste jo har fået en noget anden betydning end da jeg var barn og ung og en spritter sad på en bænk og drak øl. Den daglige brug bestemmer, hvad ordene betyder.

Hele programmet “Klog på Sprog” med årets ord kan høres her;

www.dr.dk/radio/p1/klog-pa-sprog/klog-pa-sprog-2020-12-18

Jeg vil slutte med årets ord i den flamsktalende del af Belgien; “Knuffelcontact” - altså, hav kun intim kontakt med én person udenfor din husstand.

Glædelig jul


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
992 andre er allerede tilmeldt