Blog
1   13

International migrantdag i dag 18. december

Abonner på nyt om Charlotte Holm i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Verden over markeres dagen i dag bl.a. af ETUCE, vores europæiske lærerorganisation.

International Migrant´s Day er FN- sponsoreret og en fejring og hyldest til migranter. I ETUCE fejrer vi det selvfølgelig i en uddannelsesmæssig kontekst med fokus på, hvad der fremmer migrantelevers muligheder for at klare sig godt i skolen, så de får bedst mulige afsæt videre i livet bredt set. ETUCE har indhentet vidnesbyrd fra lærere i hele Europa, der indrammer, hvad der skal til for at lykkes med opgaven hver dag ude i klasserne. Undervisning i sig selv er en kompleks opgave, og derfor kommer der sikkert mange bud på, hvilken slags støtte lærerne mener, der skal til, når man underviser elever med anden etnisk baggrund. I mit indlæg efterspørger jeg støtte fra politikerne. De skal tage ansvar for den stigende hårde retorik, der omhandler migranter, flygtninge, tosprogede, flersprogede, 1.-,2.- eller 3. generationsindvandrere i Danmark. Den retorik skal politikerne tage afstand fra- ikke kun i ord, men også i handling. Det stigmatiserer en bestemt elevgruppe eller deres forældre, når der som eksempel bruges udtryk eller indikatorer som ”elever med ikke vestlig baggrund” til at føre særligt tilsyn med skoler i særlige boligområder.  Det er er med til at skabe et ”dem og os”, i stedet for et ”vi”. Vi har som samfund brug for et inkluderende og mangfoldigt fællesskab, og vi har forudsætningerne for at levere på den konto. Det arbejder vi med og på hver dag i folkeskolen jf. folkeskolens formålsparagraf. Men det er ikke nok, at vi i skolen giver eleverne ”forståelse for andre lande og kulturer”, og eleverne ” får tillid til egne muligheder og baggrund”, hvis ikke samfundet udenfor folkeskolen spiller med på den fælles spilleplade. Andre lande vi sammenligner os med, er bedre til at løfte elever med anden etnisk baggrund end vi er i Danmark- så mon ikke der skal skiftes fra kort til langt lys, så tilgangen bliver en anden? Det er mit ønske og appel her på International Migrant´s Day.

 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
864 andre er allerede tilmeldt