Blog
2   12

Vi taber for mange drenge i skolen

Abonner på nyt om Pædagogik på kanten i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Før var der områder i skolen, hvor mange drenge, der i dag bevæger sig på kanten, kunne udfolde sig og opleve mestring. Men der mangler sådanne muligheder i dag.

Mange undersøgelser har de senere år peget på at flere og flere drenge underpræsterer og mister engagementet i skolen. Fag, undervisningsformer og -aktiviteter, der traditionelt har kunnet engagere og motivere mange drenge og sætte gang i succesrige uddannelsesforløb der førte til gode job som håndværkere, teknikere og ingeniører osv, forsvinder fra skolens hverdag. Selv faget "natur og teknik", der ved inførelsen i 1993 var tænkt som et hands-on, praksisorienteret naturfag med en undersøgende og eksperimenterende tilgang, er ofte endt som endnu et fag, hvor man primært læser og ser noget på en skærm, snakker om det og løser nogle skriftlige opgaver. I perioden 1959-1975 var der en landsdækkende mulighed for i folkeskolens overbygning at gå i en særlig T-linje (T for tekniker) med masser af erhvervspraktik, værkstedsfag, projektforløb, hands-on tilgange - og alligevel høje krav til traditionelle fag som matematik, dansk og fysik, der dog blev koblet til de tekniske emner. Mange af eleverne i T-klasserne var drenge - men der var også altid nogle piger - og linjen var en kæmpe succes. Vi har behandlet disse emner i efterårets nr 116 af tidsskriftet, "Kogntion og pædagogik", der har temaet "Erhvervsuddannelse og ny FGU" på forsiden.  Forleden tog TV2 også emnet op. Jeg optræder i programmet, der kan ses her:  www.tv2fyn.dk/nyheder/13-12-2020/1930/forspring-pigerne-lober-fra-drengene-i-karakterraeset?autoplay=1#player

 

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.443 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.582 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.258 andre er allerede tilmeldt