Blog
0   7

At sætte vores eget liv i perspektiv

Abonner på nyt om Trine Hyllested i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Her er et forslag til julelæsning: -men størst er kærligheden -Eline Boisens erindringer fra midten af forrige århundrede. Redigeret af et kollektiv af hendes tipoldebørn. Gyldendal 1985. Fra et naturfags perspektiv har jeg fået meget ud af at læse bogen: Dette er en førstehåndsberetning fra et kvindeliv 1813-1871 .11 børnefødsler indenfor 18 år. Eline havde overopsynet med gårdens drift og var arbejdsleder. Hun styrede selv mælkestuen og ansatte folk til de forskellige funktioner i høsten. Hendes liv ligger meget fjernt og dog alligevel meget nært på vores daglige liv. En øjenåbner.

Fra et naturfags perspektiv har jeg fået meget ud af at læse bogen:

Dette er en førstehåndsberetning fra et kvindeliv 1813-1871 .11 børnefødsler indenfor 18 år. Heraf døde de tre børn mellem hendes hænder 1-3 år gamle. Fødslerne foregik hjemme i præstegården med hjælp fra nærboende veninder og naboer. Sygdom og død var en nærværende og naturlig del af livet . Dødslejerne og de sporadiske og ofte magtesløse lægebesøg er beskrevet. Eline havde overopsynet med gårdens drift og var arbejdsleder, mens hendes præstemand rejste Danmark tyndt og holdt foredrag. Hun styrede selv mælkestuen og ansatte folk til de forskellige funktioner i høsten. Organiseringen af datterens bryllup og bespisningen af gæster er hun meget optaget af og dermed fortæller hun os om madvaner på landet i 1800 tallet. De svampebefængte boliger, der koster hende helbredet i form af dårlige lunger, er tydeligt observeret.

De livsbetingelser, som vi i dag tager for givet, var langt fra indfriet i 1800 tallet. Vi er dog kun nået et stykke. Det er ikke særlig bæredygtigt at leve det liv vi lever som danskere i dag med et ressourceforbrug på 3,6 jordkloder (Berlingske 2.8.17).

Fra et kulturelt perspektiv er der også meget at lære:

Artiklen fortsætter under banneret

Fra sit unge Københavnerliv kommenterer hun med førstehåndserfaring møder med Grundtvig, Kirkegaard og andre koryfæer, som hun og hendes mand som medlemmer af det bedre borgerskab plejer omgang med. På et tidspunkt rejser de til Sønderjylland hvor hendes mand skal være præst. Laurits Skau er en del af omgangskredsen i Sønderjylland. Eline er optaget af vækkelsesbevægelsen. I det hele taget hviler der en forståelse af troens betydning for hendes liv som ligger meget fjernt og dog alligevel meget nært på vores daglige liv.

Bestemt en god bog at læse!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.595 andre er allerede tilmeldt