Blog
0   5

Smagen af jul – Smag for Livet.

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg svarede på et julespørgsmål på SMAG for LIVETS FB-side. Og nu har jeg modtaget den mest nørdede (på den fede måde) julekogebog. Skrevet af Ole G. Mouritsen, professor ved Københavns Universitet med forskningsområder i bio-og gastrofysik og Klavs Styrbæk, køkkenchef og kok.

Der er 17 af de vigtigste juleopskrifter, gløgg, and- og flæskesteg, kartofler, æblegele, rødkål, risalamande, den helt almindelige og så en ny risalabønner, som jeg skal prøve, ikke juleaften, men en af juledagene og to slags småkager.

Når mad bliver videnskab

Men resten af bogen på knap 100 sider, er virkelig nørdet – på den absolut bedste måde. En rigtig lærerhåndbog til madkundskab med fx videnskabelige forklaringer om lugte og dufte. Umami, Stegt kød og muskler. Hvad der sker, når skindet på flæskestegen bliver sprødt, og hvorfor det er sværere at gøre andeskind sprødt. Emulgering af fløde og fedtstof. Mundfølelse af kogte bønner.  

Der er modeltegninger og billeder, der gør den videnskabelige forklaring nemmere at forstå, når man, som jeg, absolut ikke er fysiker fx af molekylerne i stivelse: amylose og amylopektin ved risenrødskogning. Strukturerne af pektingel, hvor de lange pektinmolekyler bliver bundet sammen ved hjælp af calciumioner og gelen bliver stiv.

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningsforløb

Alt dette super nørdede er udarbejdet til et undervisningsforløb for grundskolen af lærer, cand.pæd og smagsambassadør Cathrine Terkelsen. Forløbet er fuld didaktiseret og kan hentes kvit og frit på http:/smagforlivet.dk/undervisning/folkeskolen/madkundskab/smagen-af-jul eller i Smag for Livets gratis app til undervisere, Fag med Smag.

Nu er det for sent i dette skoleår, hvor mere end halvdelen af landet er lukket ned på grund af Corona. Men min opfodring er, kontakt Smag for Livet, bestil bogen og bliv inspireret af undervisningsforløbet. Appen kan bruges hele året, og her er der flotte plakater, kort med madlavningsmetoder, spil og virkelig gode undervisningsforløb.

Glædelig jul og godt nytår.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt