Anebine Danielsen fra Dansk Skoleidræt: "Idrætsprøven er kompleks".

Idrætslærere i kø for at komme på kursus i idrætsprøven

Det er ikke helt enkelt at føre elever op til afgangsprøven i idræt, så idrætslærere står i kø for at komme på skolebænken for at få gode råd til vejledning af eleverne og afvikling af prøven. Nu ender det måske med et online-kursus i stedet for.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den globale covid-19-pandemi afholder ikke idrætslærere over hele landet fra at søge på kursus for at få bedre indsigt i, hvordan de kan afvikle afgangsprøverne for deres elever i idræt.

"De skal jo have deres elever til prøve, går vi ud fra. Og der har været rigtig stor efterspørgsel, så vi har folk på venteliste til kurset", fortæller projektleder Anebine Danielsen fra Dansk Skoleidræt.

Hun oplyser, at den store søgning hænger sammen med, at der er tale om en kompleks prøve. Prøven blev indført som et element i folkeskolereformen for at styrke idrætsfaget og flytte det fra at være meget aktivitetsbåret til mere fokus på læring, pædagogik og didaktiske overvejelser.

"Man skulle bare have sved på panden og have de timer til at gå, og så var det hele godt. Men med idrætsprøven presses idrætslærerne til at gå andre veje", siger Anebine Danielsen.

Erfarne lærere på kursus

Hun beretter, at mange af kursisterne rent faktisk er lærere, der allerede har haft elever op til prøve, og derfor har erfaringer med det. Hertil kommer de lærere, der ikke har prøvet det før.

"Og begge typer af lærere har faktisk brug for det. For de erfarne lærere gælder, at hvis du har haft dine elever til prøve, så er du meget tilbøjelig til at gøre det på samme måde året efter. Og så er der det ved, at den her prøve kom forholdsvis hurtigt. Det kom bag på mange, hvad der egentlig var af krav til både lærere og elever, for det er en temmelig kompleks prøve", lyder det fra projektlederen - der tilføjer:

"Hvis man ikke møder andet, så fortsætter man jo på den måde, man har gjort én gang. Det er jo ikke alle skoler, der får en beskikket censor ud - og hvis man først får en kultur på en skole eller i en kommune, så kommer de kommunale censorer jo heller ikke og rusker op i det", siger Anebine Danielsen.

"Jeg tror, at mange tænker: 'Det kan godt være, at vi har prøvet at have elever til prøve - men vi synes stadig, at det er svært, det her'. Det, de især synes er svært at komme i mål med, er at få tema til at hænge sammen med indsatsområderne", tilføjer hun.

Censor: Idrætsprøven handler om træning og samarbejde 

Tidligere forsøgte Dansk Skoleidræt sig med to dages kurser for at klæde idrætslærerne på til at afvikle afgangsprøverne. Men erfaringen viste, at der er langt større søgning på kurserne af tre timers varighed med et primært teoretisk kursus.

På kurset får idrætslærerne gode råd og sparring til afvikling af selve prøven, ligesom de introduceres til en vejledningsmodel, der guider lærere og elever frem mod prøven, og de får forslag til, hvordan de kan koble temaer til indholdsområderne - samt eksempler på idrætsfaglige tekster og modeller, der kan understøtte elevernes refleksion og tilegnelse af fagbegreber.

"Vi sætter bl.a. fokus på det her med temabaseret undervisning og vejledningsfasen. Og det, at lærerne har rigtig meget at skulle have sagt", understreger Anebine Danielsen.

En lille brist 

Og netop det sidste er også vigtigt, pointerer hun - for af én eller anden grund tror eleverne, at de ved en afgangsprøve i idræt skal vise noget nyt.

"Det er sådan set spændende at observere. I de andre fag ved eleverne jo godt, at man skal vise det, man har lært i skolen. Men her er én eller anden lille brist, som altså gør, at mange elever tænker, at de skal vise noget andet, end det de har lært i idrætstimerne", siger Anebine Danielsen.

Foreløbig er der planlagt to kurser for idrætslærere i Silkeborg og Nyborg i januar, og et tredje kursus er på tegnebrættet. De to første kurser er fuldt bookede - med venteliste.

Til gengæld står det hen i det uvisse, om de to kurser bliver afviklet fysisk som oprindeligt planlagt. Det afhænger af, om de skærpede corona-restriktioner forlænges i januar. Foreløbig er det planen, at ledelsen i Dansk Skoleidræt tager en beslutning den 4. januar om, hvorvidt kurserne gennemføres fysisk.

Ender de med at blive aflyst, kan lærerne ikke desto mindre stadig komme på kursus i idrætsprøven. For sideløbende med forberedelsen af kurserne i Silkeborg og Nyborg er projektleder Anebine Danielsen gået i gang med at forberede et alternativt online-kursus med samme tema.

"Det her er overvejende et teoretisk kursus, og derfor kan det lige præcis godt lade sig gøre stadig væk at lave et rigtig godt kursus", siger Anebine Danielsen.

Bold, sved og parkour til idrætsprøven