Blog
0   7

Man kan jo ikke tegne et menneskes sjæl eller hvad?

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Om portrættegning

DR genudsender for tiden serien, ”Danmarks bedste portrætmaler”.

Med mit eget afsæt i en tidligere karriere som bladtegner og som tegnelærer på flere kunstskoler følger jeg spændt og opmærksomt med.

Jeg tegner ikke længere professionelt, og efterhånden er det også lang tid siden, at jeg sidst har tegnet i hånden. Jeg bruger i overvejende grad mit store billedarkiv og kreerer billeder digitalt fx til mine blogindlæg her på sitet.

Tidligere har venner, kærester og familie siddet model, og på mine tegnekurser sluttede jeg den sidste mødegang med, at kursisterne tegnede mig.

Artiklen fortsætter under banneret

At tegne gør noget særligt ved én – man kan nemlig ikke tænke imens. Man SER, vurderer former og registrerer dem på papiret efter bedste evne. Alligevel sker der noget magisk.

Selvom om man udelukkende koncentrerer sig om det sete, så kommer ikke bare peronligheden af den, der portrætteres frem, men også den som står bag værket bliver (ubevidst) synlig gemmen sit udtryk.

Det ses, når man ser på de færdige tegninger. Selvom alle – i dette tilfælde kursister på et aftenhold eller deltagere i et tv-program – koncentrerer sig om den samme model og et naturalistisk udtryk, er deres kreationer meget forskellige og afspejler dem selv.

Selvom bladtegning og mine gamle tegnekollegers kreationer i den sammenhæng ofte handler om at overdrive og karikere, så har jeg aldrig betragtet mig selv som en karikaturtegner – mere som en karaktertegner.

Min tegning øverst af Steffen Brandt fra 1991er måske lidt en undtagelse i den sammenhæng. Ansigtet – eller helt præcist næsen  – er lavet lidt for langt for at understrege hans personlighed. Smøgen i mundvigen og læderjakken har jeg taget med for at underbygger hans karakter og fremtræden, som man kender ham fra medierne.

Har du en interesse for selv at lave noget kreativt, når du har fri, så del den gerne i en kommentar nedenfor.

Der findes et fint materiale ikke til portrættegning men til menneskeskildring i forbindelse med billekunst-undervisningen i indskolingen her:

https://billedkunst.meloni.dk/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=7:menneske&Itemid=99


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.666 andre er allerede tilmeldt