Eleverne har virkelig forsvaret hinanden og det valg, som de alle individuelt har taget om at blive testet, fortæller Carsten Mølbeck.

Udflugt til testcenter endte med hadefulde beskeder til eleverne

En udflugt til det lokale testcenter endte for en 9. klasse fra Rødovre og deres lærer helt overraskende med, at de modtog hadefulde beskeder både på Facebook og i private opkald.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I fredags tog en 9.-klasse fra Valhøj Skole i Rødovre sammen med en lærer på fælles tur til det lokale covid-19-testcenter. Beslutningen tog de i fællesskab efter myndighedernes melding om, at alle mellem 15 og 25 år bør lade sig teste inden jul.

"Vi syntes, det var en god måde at efterleve myndighedernes anbefalinger på. Der var et praktisk og undervisningsmæssigt aspekt i det, fordi de lærte noget om samfundsansvar, og den forskel de selv kan være med til at gøre", siger klassens lærer, Carsten Mølbeck, om beslutningen.  

Alle blev spurgt inden   

Tidligere på ugen blev idéen luften i undervisningen, og alle eleverne var enige i, at det var en god måde at sørge for, at hele klassen blev testet for covid-19, så de med god samvittighed kunne besøge deres familie. Det havde nemlig bekymret flere af eleverne.

Deres lærer Carsten Mølbeck skrev derfor ud til samtlige forældre, som skulle sige god for, at deres børn tog med på sådan en udflugt i skoletiden. Tilbagemeldinger var positive, og alle fik lov til at deltage i fredagens udflugt.

"Opbakningen var stor fra både elever og forældre. Jeg vendte det selvfølgelig også med skolens ledelse, som også gav os grønt lys. Der var faktisk kun positiv respons på, at vi i fællesskab blev testet", forklarer Carsten Mølbeck.

Nye corona-restriktioner til skoler i hovedstadsregionen 

På den måde var klassen fra Valhøj Skole ifølge læreren med til at gøre sit for at hjælpe regeringen med massetestning af unge i Region Hovedstanden.

Vrede beskeder på sociale medier

Det skulle dog hurtigt vise sig, at det langt fra var alle, som synes, at skoleudflugten og testning af hele klassen var en god idé.

TV2 Lorry var med klassen på turen og delte historien på sin facebookside. Det fik stribevis af vrede facebookbrugere til at kommentere i protest over, at en skole og lærer på den måde blander sig i elevernes helbred. 

"Vi ville bare fortælle en god historie fra hverdagen om elever, der er engagerede og ansvarlige overfor samfundet, og som gjorde noget for at begrænse den stigende smitte på Vestegnen", siger Carsten Mølbeck.

Flere af kommentarerne fra brugere kritiserede særligt skolen for, at man havde givet tilladelse til sådan en udflugt. Og selvom flere forældre til eleverne i klassen forsvarede hele situationen med, at de altså havde givet samtykke, så stoppede det ikke den heftige debat.

En bruger skrev blandt andet nedenstående i kommentarsporet:

Jeg var gået amok hvis min dreng kom hjem og fortalte om sådan en udflugt  … som om de børn kender sine rettigheder, når en lærer trækker dem med derned er det en autoritet og langtfra frivilligt.. Føj! … ikke engang i skolen har de "helle" længere men der skal hele det cirkus her også trækkes ned over hovedet på dem. 

Mens en anden vred bruger skrev:

Jeg håber sandelig at den lærer har samtlige af forældrenes accept på at deres børn bliver slæbt afsted og bliver testet. Ellers er det i min verden overgreb, og til en direkte fyring....

Dansk lærer truet efter omtale af Muhammed-tegninger 

De mange vrede tilbagemeldinger fik en forælder fra klassen til at stå frem i kommentarsporet og forsvare lærerens og skolens beslutning. Forælderen var frustreret over, at de mange brugere tilsyneladende ikke kendte den rigtige historie, siden de kunne tale om overgreb og fyringer.

Der var således fuldstændig opbakning fra forældregruppen til at samfundsfagstimerne blev omdannet til test og et meget håndgribeligt eksempel på, hvordan man bakker op om fællesskabet ved at passe på hinanden.

Sådan skrev forælderen som svar til en af de mange hadefulde beskeder. Det fik også en af klassens elever til tasterne, som heller ikke ville finde sig i debattens tone og kritik af skolen.

Først og fremmest er jeg 15 år og går i den klasse. Os i Vestegnen blev anbefalet at blive testet hvis vi var imellem 15-25 år. Vi kunne testes mellem 10-16 i Rødovre centrum og der kom vores lærer med det forslag at vi kunne blive testet allesammen sammen. Vores forældre var blevet informeret lang tid før, og inden vi tog afsted blev vi spurgt om nogen ikke havde lyst til at blive testet. Der var ingen der sagde nej, så vi tog selvfølgelig afsted alle sammen.

Vi er 15 år gamle. Vi har vores egne rettigheder. Og vi burde også godt selv kunne styre om vi vil testes eller ej. Så inden i begynder på jeres snak om fyring af vores lærer og alt muligt, så forstå lige at vi alle sammen ville afsted og vores forældre var informeret!

Eleverne blev kontaktet privat

Angrebene blev yderligere optrappet, da flere elever oplevede at blive kontaktet privat af vrede fremmede. Carsten Mølbeck fortæller, at en elev blev ringet op mere end 12 gange, efter at vedkommende havde forsvaret udflugten i facebooktråden.

"Jeg er så stolt af mine elever. De står ved deres eget valg. De har virkelig argumenteret sagligt i debatten og deltaget på en rolig måde, hvor de forsvarer hinanden og det valg, som de alle individuelt har taget om at blive testet".

Skolelederformand: Brug den aflyste tysktime til at tale med børnene om jul og corona 

Han oplever, at han selv, skolen og klassen er blevet hængt ud og angrebet helt uretfærdigt, og særligt synes han, det er urimeligt at angribe eleverne på den måde.

"Vi har sidenhen talt en del om diskussionen i klassen, da det desværre endte med at blive en afgørende del af vores udflugt til testcenteret. Eleverne har bare håndteret det hele så flot. Stor cadeau til dem".

Beslutningen om at tage klassen med ud at blive testet skulle have været løsningen på, at mange elever ikke havde tid et besøg på det lokale testcenter uden for skoletiden, da der er korte åbningstider.