Blog
0   10

Der står en kasse med døde sild!

Abonner på nyt om Kunst og kreativitet i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

En tur til Øresundsakvariet for 1. klasse på Tikøb Skole er en del af Helsingør kommunes åben skole-aktiviteter fra 1.-9. klasse, som kaldes "Kulturens kreative børn". Børnene skal lære noget om fisk, både ud fra en naturvidenskabelig og en æstetisk vinkel. Og de skal gerne blive nysgerrige efter at lære mere. Gennem praktiske og æstetiske læreprocesser, undersøger børnene hvordan fisk trækker vejret og hvordan man kan iagttage og opfatte fiskenes farver og udtrykke det i akvarelmaleri.

Der står en kasse på bordet med døde sild. Rummet er oplyst, som i et laboratorie, hvor belysningen spiller en afgørende rolle i de videnskabelige forsøg, som finder sted på daglig basis. 1. klasse er på besøg på Øresundsakvariet, der ligger i det nordøstligste hjørne af Nordsjælland på Helsingørs Nordhavn. Børnene i 1. klasse skal med en praktisk og konkret tilgang, lære om fisk, hvordan de lever under vand og hvordan de adskiller sig fra fx pattedyr. Med en naturvidenskabelig tilgang, åbner børnene, med små sakse, fiskens bug og kigger ind i sildens krop, for at se, hvad der gemmer sig derinde. Ikke overraskende findes gæller, hjerte og andre indvolde. Nysgerrigheden er i allerhøjeste grad til stede gennem børnenes opmærksomme undersøgelser af de (døde) sild, der kort forinden er blevet fisket op af det hav, der omgiver børnene til daglig, nemlig Øresund. Nogen af børnene skal tage tilløb til at turde røre ved fisken, andre hviner højlydt af begejstring, mens andre igen er meget optaget af og fordybet i den spændende opgave. Mange sanser er i brug og hænderne arbejder nysgerrigt, mens biologen Michael går rundt og svarer på de mange spørgsmål, der melder sig.

Senere på dagen skal 1. klasse lære noget nyt om fisk igen, men denne gang ud fra en æstetisk tilgang. Børnene bliver udstyret med farvekort og med dem i hånden, skal de iagttage fiskene i akvariet og deres farver. Dernæst laves tegninger af de udvalgte fisk med akvarel på papir. Engagementet er stort og børnenes blikke er rettet mod fiskenes mange farver, mens penslen arbejder. Det kræver koncentration og fordybelse at opleve og erkende. Indtrykkene får form og udtryk gennem børnenes billedarbejde.

Det hele tager 3 timer og er et eksempel på ét af de mange Åben skole kultur- og naturaktiviteter som Helsingør tilbyder sine elever i folkeskolen fra 0.-9. klasse. Det handler om dannelse, og om at kende sin omverden og få et indblik i den lokale kultur, natur og historie. Men også om at forstå verden gennem konkrete møder med virkeligheden, der involverer sanserne, hænderne og kroppen. Med Åben skole, der byder på konkrete, praktiske og æstetiske læreprocesser, tilbyder vi børnene en anden tilgang til læring, som hjælper dem til at forstå og lære ud fra mere end et abstrakt udgangspunkt, som lærebøgerne oftest tilbyder. Når de konkrete oplevelser og erfaringer kobles med det abstrakte, hjælper vi børnene med at huske og forstå gennem flere veje. Mon ikke 1. klasse husker det, de har lært om fisk fremover? Også når de åbner lærebogen i natur og teknologi? Det tror jeg.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.732 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.651 andre er allerede tilmeldt