"At modtage Holbergmedaljen for at have bidraget til det, gør mig både glad, ydmygbog taknemlig. Jeg har det som Thit Jensen: Den er en blomst, der forsoner hele mit liv. Tak!", sagde Birgitte Possing i sin takketale.

Kvindeforsker får Holbergmedaljen

Lærerne spiller en vigtig rolle i forhold til ligestilling og pigers muligheder, sagde professor Birgitte Possing, da folkeskolen.dk interviewede hende i anledning af hendes seneste bog. Nu har hun modtaget Holbergmedaljen for at sætte kvinders roller på dagsordenen.

Publiceret

Birgitte Possing

Professor emerita, dr. phil. (f.1952). Forfatter til biografier om blandt andre skolepionerenNatalie Zahle, minister Bodil Koch og spartakisten Clara Zetkinsamt til adskillige bøger om den historiske biografi som genre, kønog demokrati, kulturarv og dens bevaring samt kvinders kultur,arbejde og historie. Fra 2018 har hun haft fokus på magtensmodstand mod kvinder på ledende poster i politik, videnskab,kultur, medier, organisationer gennem de seneste århundreder. Bogen'Argumenter imod kvinder - fra demokratiets barndom til i dag' eret resultat af dette.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Birgitte Possing indtager en afgørende rolle i dagens brændende debat". Sådan sagde dr phil og priskomitéformand Bent Holm, da han i torsdags overrakte den præstigefyldte pris Holbergmedaljen 2020. Prisen som gives til "en dansk skønlitterær eller videnskabelige forfatter som en anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed", er blevet uddelt siden 1934 og er gået til blandt andre Henrik Pontoppidan, Karen Blixen, Martin A. Hansen og Susanne Brøgger.

"Holbergmedaljen for 2020 tildeles dr. phil. Birgitte Possing for hendes afgørende indsats ved i skrift og tale at sætte kvinders rolle i historien, kulturen og samfundet på vor tids dagsorden", sagde Bent Holm og pegede både på hendes biografier om betydningsfulde kvindeskikkelser - herunder den danske skolepioner Natalie Zahle, som hun har skrevet doktordisputats om, på den centrale rolle, hun har spillet i tilblivelsen af "Dansk kvindebiografisk leksikon" og på hendes seneste bog 'Argumenter imod kvinder - fra demokratiets barndom til i dag'. Om den sagde Bent Holm:

"I bogen afdækker og gennemlyser hun på veloplagt vis en række nedgørende stereotyper omkring kvinder, dokumenteret gennem udsagn fra ikke mindst magtfulde mænd. Hun demonstrerer her en unik evne til at ramme, hvor det seriøst gør ondt".

Kun 14 kvinder har fået prisen 

Birgitte Possing er glad, ydmyg og taknemmelig over at have fået prisen.

"Det er meget fornemt selskab, jeg er kommet i, både blandt kvindelige og mandlige forfatter", siger hun til folkeskolen.dk/dansk

"Men også det er kønsskævt. Prisen gives til nogen, der sætter sig igennem i Holdbergs ånd, og den første der fik den var Wilhelm Andersen. Det var ham, der sagde, at kvinder at kvinder hverken har evner for at skabe eller for at sætte livet ind på åndelig produktion. Og i alle årene siden 1934 er jeg den 14. kvinde, der får den. Det fortæller, at man skal gøre sig tre-fire-fem gange så fortjent for at nå op til de mænd, der er der i forvejen".

Årets modtager af Holbergmedaljen er Dorrit Willumsen

I sin takketale fortalte hun lidt om, hvordan hendes egen interesse for forskningsområdet var begyndt.

"Som barn undrede jeg mig over, at kun halvdelen af menneskeheden angiveligt havde talent. At kun mænd havde historier og kultur at spejle sig i. Som voksen så jeg jo, at også kvinders historier og kultur havde skabt det samfund, vi står på. Men deres talenter var sat hen i glemsel og betydningsløshed. Derfor blev det en detektivisk trang for mig at finde deres historier, som var gemt bag hvidt blæk på hvidt papir. At nyskrive dem med sort, blåt, grønt og rødt blæk. At få flere til at se, at begge køn ejer ånd og tanke, talent, kløgt og skabende evner".

Kvinderne i skolehistorien er vigtige

Da folkeskolen.dk interviewede hende i anledning af udgivelsen af 'Argumenter mod kvinder', som indeholder et kapitel om kvinderne i skolehistorien, understregede hun hvor vigtig en rolle lærerne spiller.

"Min bog er også skrevet til lærerne, fordi de netop kan oplyse om, hvad det er for nogle mekanismer, vi bærer rundt på. Den handler om vores opfattelse af køn. Det er let at slå op i statistikker over, hvor magten ligger og se, at det er fire femtedele mænd. Hvad er det for billeder, vi giver vores børn af, hvem der kan lede verden. Den opmærksomhed er vigtig at få ind i skolen, for det er vores opfattelser, der styrer vores handlinger".

Forsker: Lærere skal blive bevidste om deres kønsfordomme 

Holbergmedaljen uddeles hvert år på Holbergs fødselsdag 3. december. Modtageren får udover æren, 75.000 fra Statens Kunstfond og en sølvmedalje med sin navn og Holbergs profil. 

Se Statens Kunstfonds interview med Birgitte Possing i anledning af prisen. 

Læs mere

Tidligere modtagere af Holbergmedaljen

Powered by Labrador CMS