Blog
0   44

For tidligt i skole.

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mor og far skal på arbejde. I Danmark kommer de fleste små børn i dagpleje/vuggestue, når de er ca. 10 måneder. Er det for tidligt, det er er der jævnligt diskussion om.

Billede fra pixabay.

Lige nu har SF et forslag om, at ingen børn skal i børnehave, før de er fyldt tre år. Kommunerne skal ikke kunne lave spareøvelser ved at sende vuggestuebørn i børnehave. Hvad betyder det for børnene at komme (for) tidligt i børnehave?

Større krav

En gang imellem undrer undervisningsministeren, Pernille Rosenkrans Theil sig over, at der er for mange eleverer, der ikke består 9. klasse prøven.

Artiklen fortsætter under banneret

Det undrer ikke mig. Nogle af de elever, der kommer i børnehaveklassen, er alt for små. Der er én børnehaveklassepædagog til 20 – 30 børn. Hvis det overstiger 28 børn, kan skolen ”bare” få dispensation. Nogle af børnene er slet ikke klar til at sidde på numsen i længere tid af gangen. De kan ikke modtage en fælles besked. Deres motorik er ikke til at klippe, tegne efter prikker, male indenfor stregerne, spille bold m.m.

Kravene i børnehaveklassen har forandret sig meget de sidste år. Det er gået fra et lege/socialiseringsrum til et rigtig før-skolerum. Børnene er gået fra at være børn til elever. Der skal læres bogstaver, mange af eleverne kan læse, når de kommer i første klasse. Tallene læres og mange kan lægge sammen og trække fra, når de begynder i første klasse.

Tillært hjælpeløshed

Men de alt for små umodne børn – ofte drenge – kommer bagefter – håbløs bagefter. De er ganske enkelt ikke klar. Efter Martin Seligmans teori kommer de i den situation, der hedder ”Tillært hjælpeløshed” forklaret som ”Et barn der oplever, at det hverken kan gøre fra eller til for at bringe sig selv ud af en svær eller smertefuld situation, vil ikke alene i situationen føle sig hjælpeløs. Også i fremtidige vil barnet lettere komme til at føle sig afmægtig og dermed passiv, når det møder modgang”.  Det forfølger disse børn resten af skolelivet. Børnehaveklasselederen kan ofte allerede i børnehaveklassen pege på de børn, der får det svært fagligt i skolelivet. De fleste børn starter i børnehaveklassen, når de er mellem 5, 7 måneder og 6,7 måneder. Kik på børnene og lad de børn vente, der ikke er klar. Lad dem være de store i børnehaven, lad dem lege et år mere. Lad dem få en god skolegang – lad dem få 9. klasse prøven.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt