Debat Læreruddannelsen
3   12

Forslag til ny læreruddannelse

Veluddannede, velforberedte og engagerede lærere er nøglen til den gode undervisning, det ved vi. Læreruddannelsens struktur og indhold er løbende til debat. Med god grund. Når vi kalder folkeskolen Danmarks vigtigste samfundsinstitution, må lærernes uddannelse - og efteruddannelse - naturligt nok være i politisk fokus. Uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (Socialdemokratiet) har netop sat gang i drøftelserne om udvikling af forskellige elementer i læreruddannelsen. Hvorvidt det skal føre til konkrete ændringer af læreruddannelsen, må tiden vise.

På vegne af lærerne i folkeskolen vil vi komme med en række input til den udviklingsgruppe, ministeren har nedsat, og som undertegnede kommer til at deltage i. Udgangspunktet må være, hvad det er, læreren skal kunne for at lykkes med undervisningen, hvordan vi får skabt en bedre kobling mellem teori og praksis og mellem uddannelse og job. Som lærere har vi nogle klare erfaringer med, hvilke kvalifikationer man skal have for at lykkes med sin opgave. Og hvilke udfordringer vi møder, når man af og til ikke lykkes. Den viden og de erfaringer vil vi naturligvis bringe med ind i udviklingsgruppen.

Samfundet forandrer sig. Den teknologiske udvikling, nye sociale medier og ændrede relationer mellem elever, forældre og lærere ændrer hele tiden rammerne for folkeskolens hverdag. Dertil kommer, at mange nye fikse ideer og trends især de senere år er væltet ind over skolen. Det skal lærerne kunne stå imod i kraft af didaktisk ekspertise og evne til at argumentere pædagogisk. Det skal fremtidens læreruddannelse også bidrage til.

Fremtidens lærere skal kende til den nyeste pædagogiske forskning, skal kunne vælge mellem forskellige undervisningsmetoder og samarbejde med andre faggrupper i og omkring skolen. Ændringer i læreruddannelsen skal genskabe lærerprofessionens status i samfundet.

Artiklen fortsætter under banneret

I Danmarks Lærerforening har vi gennem flere år argumenteret for en femårig læreruddannelse, det er der ikke umiddelbart politisk flertal for. Det skal ikke afholde os fra at komme med en række konkrete forslag til en kommende læreruddannelse. Hentet fra folkeskolens hverdag.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
430 andre er allerede tilmeldt