Debat
0   5

På mission for FN

I år er det 75 år siden, De Forenede Nationer og UNESCO blev grundlagt. Derfor har den danske UNESCO Nationalkommission og UNESCO’s verdensmålsskoler i samarbejde med Ungdomsbyen inviteret verdensmålsskolernes elever og lærere til at deltage i en mission for FN.

Ungdomsbyen driver verdensmålsskolenetværket for 62 grundskoler og ungdomsuddannelser i Danmark for den danske UNESCO-kommission. Det rummer to undernetværk. Det ene hedder Bæredygtig Udvikling, og det andet hedder Globalt medborgerskab. Her sidder lærere på kryds og tværs og skaber bæredygtig undervisning sammen. Lokalt på skolerne har man miljøråd og for nyligt lancerede netværket et korps af ungeambassadører, som holder oplæg ude på skolerne om deres tilgang til bæredygtighed.

Som elever og lærere på en af de 62 verdensmålsskoler i Danmark betragtes man som forandringsagent for fred og positiv, bæredygtig udvikling. Det er derfor nærliggende at lade gaven fra de danske verdensmålsskoler til FN - i anledning af deres 75 år - være en kampagne og fødselsdagshilsen, der hjælper med at udbrede kendskabet til FN, FN’s arbejde og de mange positive ting, FN laver.  

Lad missionen begynde!

I september måned åbnede daværende udviklingsminister Rasmus Prehn en konkurrence om den bedste kampagne for FN. 26 klasser og valghold på verdensmålsskolerne har sagt ja til missionen og deltager hen over efteråret i konkurrencen. Vinderen af konkurrencen bliver fundet d. 15.12.20 på en virtuel verdensmarkedsplads, som Ungdomsbyen står for.

Artiklen fortsætter under banneret

Kampagnen har fokus på to af FN’s kerneopgaver - at opretholde international fred og sikkerhed og at levere humanitær hjælp. Eleverne skal udvikle inspirerende kampagnematerialer, der skal bidrage til at udbrede kendskab til og viden om blandt andet:

  • FN’s arbejde med ligestilling, fred m.m. og de udfordringer, FN står over for
  • De mange positive resultater og succeshistorier FN opnår på kloden
  • FN’s fremtidsperspektiver og muligheder i en bæredygtig verden

 

Gratis inspirations- og undervisningsmateriale om FN

Konkurrencen er for UNESCO’s Verdensmålsskoler, men alle kan være med i arbejdet med at udbrede kendskabet til FN. Netop derfor har verdensmålsskole-netværket og Ungdomsbyen i forbindelse med FN’s 75 år også udviklet et inspirations- og undervisningsmateriale, der kommer med tips, ideer og råd. Materialet er for alle, der har lyst til at beskæftige sig med FN’s arbejde og historie og kan hentes gratis via linket her:  unesco-asp.dk/fn75/

 

Hvorfor en konkurrence?

Som Mogens Lykketoft, tidligere formand for FN’s Generalforsamling, siger: ”FN er et enestående fremskridt for civilisationen alene af den grund, at alle regeringer er nødt til at tale sammen”. For at FN kan fortsætte med at spille en rolle i fremtiden, er det vigtigt, at den næste generation får kendskabet til organisationens arbejde og lyst til at støtte op om FN.

Missionen er bygget op som en konkurrence for at gøre det spændende for deltagerne og er inddelt i to faser.

I første fase præsenterer de deltagende klasser hver deres kampagne under hele skolen og lokalpressens bevågenhed. Det bedste kampagnemateriale udvælges af tre lokale dommere og udstilles på skolen, det lokale bibliotek, rådhus eller sociale medier.

Fase to finder sted den 15. december, hvor deltagerskolernes vinderhold præsenterer deres kampagner på den virtuelle verdensmarkedsplads. I løbet af dagen kårer tre dommere den bedste kampagne og det bedste produkt inden for kategorier. Dagen vil udover kåring af de bedste kampagner også byde på sjove indslag - for selvom FN’s mission er dybt alvorlig, må det godt være sjovt at gøre en positiv forskel.

Du kan læse mere om konkurrencen her: mailchi.mp/5cbf8e7e98fa/p-mission-for-fn

 

Vil du vide mere om UNESCO’s verdensmålsskoler, kan du gå ind på unesco-asp.dk/ eller kontakte national koordinator for UNESCO’s verdensmålsskoler Poul Erik Christoffersen på pec@ungdomsbyen.dk.     


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.476 andre er allerede tilmeldt