Madkundskab
0   5

Madkundskabsforening: Gør valgfagsprøven frivillig i dette skoleår

En ny bekendtgørelse betyder, at skolelederne kan vælge at aflyse valgfagsprøven i vinterterminen i 8. klasse. Endnu er der ikke taget stilling til prøverne til sommer. Gør det frivillig, og meld det ud i god tid, lyder opfordringen fra Foreningen for Madkundskab.

Gør afgangsprøven i madkundskab til sommer frivillig og meld ud nu.

Sådan lyder det i et høringsvar fra Foreningen for Madkundskab til Børne- og undervisningsministeriets bekendtgørelse om "aflysning af prøver og andre midlertidige foranstaltninger ved afholdelse af folkeskolens prøver i prøveterminen december-januar 2020/21…".

Bekendtgørelsen er hastebehandlet og trådte i kraft den 16. november. Den omfatter kun prøver, der skal afholdes i december eller januar. Budskabet er, at den enkelte skoleleder får mulighed for at aflyse skolens prøver i vinterterminen, hvis det er nødvendigt af coronaårsager. Elever, der får deres prøve aflyst, vil i stedet få ophøjet deres standpunktskarakter til prøvekarakter i faget.

Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson er glad for udmeldingen, men hun synes, den kommer meget sent, når man tænker på, at der er lærere, der allerede i begyndelsen af december skal have elever til afgangsprøve i madkundskab.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har anbefalet, at de også tænker sommerprøven ind i samme moment. De må lytte til os. De må komme ud i bedre tid til sommer, så man ikke går så tæt på prøven, som man har gjort til vinterprøven", siger hun til folkeskolen.dk/ernæringogsundhed

Hård start for nyt valgfag

Hun ærgrer sig over, at det nye toårige valgfag med obligatorisk prøve har fået en så hård start.

"Vi finder, at udspillet kommer i ellevte time. Vel vidende, at det er en ganske særlig tid, hvor alting påvirkes i skyggen af covid-19, så oplever vi stadig, at de sene tiltag generelt har en uheldig signalværdi for slutbrugerne. Både prøvevejledning og faghæfte kom på efterslæb og nu også en mulig aflysning af en prøve", står der i det høringsvar som Foreningen for Madkundskab har sendt til ministeriet.

Foreningen mener, at den obligatoriske prøve tiltrængt højner fagets agtelse både blandt elever, forældre, skoleledere og undervisere. Alligevel anbefaler foreningen, at prøven i år bliver frivillig.

"Vi har været påvirkede af den massive debat og modstand på gennemførelsen og har også forståelsen for, at det er sådan det, må opleves. Især for de undervisere, der aldrig tidligere har ført til prøve. Og dem er der en del af, fordi det jo ikke kun er udskolingslærere der underviser i de praktisk/musiske fag i skolen", står der i høringssvaret.

Personligt håber Lone Carlson, at mange vil gennemføre prøverne.

"Mit råd til lærerne er: Tag det stille og roligt. Det er en fantastisk prøveform, vi har, og det er en super god måde for eleverne at prøve en afgangsprøve på, før de skal prøve de andre former. Censorerne ved godt, at det har været et udfordrende år, så jeg tror, der vil være forståelse for, at man prøver sig lidt frem", siger hun.

Corona udfordrer forberedelse af lærerne

Foreningen for Madkundskab peger også på, at mange lærere mangler efteruddannelse, som har været svær at gennemføre med corona-restriktioner.

"Efterspørgslen på efter-/videreuddannelsen har været enorm. Og også her har covid-19 haft sit at skulle sige. Vi har slet ikke kunnet imødekomme behovet".

Aflyses afgangsprøver mener Foreningen for Madkundskab, at det giver mening at ophøje standpunktskarakterne i faget til prøvekarakterer.

"Uanset hvad, finder vi god tryghed i især udkastets paragraf 5, hvorunder man stiller muligheden for at ophøje standpunktskaraktererne til prøvekarakterer, med gyldighed som sådan, på elevens videre færd i uddannelsessystemet", står der i høringssvaret.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
753 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt