Blog
0   10

Regn den ud – på flere måder del 6

Abonner på nyt om Jan Thranes tegneblog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Multiplikation – denne gang inklusiv TO videoer

Dette indlæg i denne serie og det efterfølgende omhandler henholdsvis multiplikation (gange) og division. Som nævnt i et af de første indlæg har jeg undervisningserfaring fra især indskolingen, jeg har derfor ikke aktuelt hands-on med undervisning i multiplikation og division, men jeg er uddannet i det.

Under min uddannelse til matematiklærer blev vi præsenteret for mange forskellige og  nye regnemetoder. Min favorit er ”rektangel-metoden” også kaldet ”boks-metoden” til multiplikation. Jeg har gengivet den i illustrationen ovenfor, og Pernille Pind* introducerer den nærmere i videoen nedenfor.

Da jeg selv var elev i folkeskolen, lærte jeg – sikkert som de fleste andre, som læser med her – den klassiske måde til gange-stykker med flere cifre. Måske er det længe siden, at du har lavet regnestykker i hånden  – vi matematiklærere beskæftiger os jo med det på daglig basis – så jeg har nederst sat en video ind med den klassiske metode til multiplikation. Den er jeg selv fortrolig med, og den ligger på rygmarven. Derfor holder jeg mig også selv til den, når jeg har behov for at lave udregninger i hånden, men skulle jeg skifte, vil jeg klart foretrække ”rektangel-metoden”.

I denne lille blog-serie sætter jeg fokus på de fire regnearter med en pointe om, at der findes flere forskellige måder at udregne konkrete regnestykker på indenfor hver regneart. Jeg introducer blot nogle af dem.

Artiklen fortsætter under banneret

Tidligere blog-indlæg fremgår af kronologien nedenfor, de vil blive fulgt op af to indlæg – dels et om behandlingen af division dels et appendiks med lidt om hvorfor matematik er det næststørste fag i skolen kun overgået i timeantal af dansk.

Del gerne dine egne erfaringer med at arbejde med regnemetoder i forbindelse med multiplikation i en kommentar under dette indlæg. Har du input til en anden eller flere af de fire regnearter, så skriv det venligst under det pågældende indlæg. Kronologi nedenfor.

Tidligere indlæg i denne serie (links nedenfor):

Del 1 – introduktion

Del 2 – om en undersøgende og problemorienteret tilgang i matematikundervisningen

Del 3 – om de generelle betragtninger i forhold til tidens matematikundervisning

Del 4 – om addition samt lidt om brug af lærebøger

Del 5 – om subtraktion

Del 6 – dette indlæg: ”Multiplikation – denne gang inklusiv TO videoer”

*Pernille Pind arbejder med efteruddannelse af matematiklærere og er forfatter til flere bøger om matematik.

Tidligere indlæg i denne serie:

https://www.folkeskolen.dk/1857692/regn-den-ud--paa-flere-maader-del-1

https://www.folkeskolen.dk/1857762/regn-den-ud--paa-flere-maader-del-2

https://www.folkeskolen.dk/1858037/regn-den-ud--paa-flere-maader-del-3

https://www.folkeskolen.dk/1858117/regn-den-ud--paa-flere-maader-del-4

https://www.folkeskolen.dk/1858215/regn-den-ud--paa-flere-maader-del-5

”Gange med Peter - to tocifrede tal - klassisk metode”:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.043 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt