Internationale undersøgelser
0   9

Ny EU-rapport: Danmark fremhæves for it og matematik - men de tosprogede halter efter

I den årlige rapport om skole og uddannelse i EU-landene fremhæves Danmark for sin topplacering i den internationale undersøgelse af skoleelevers computerkompetencer, Icils, og det hurtige skift til onlineundervisning i foråret.

Danmark lå i top i den internationale undersøgelse af 8.-klasseelevers it-kompentecer, Icils, der blev offentliggjort sidste år.

Ser man kun på EU-landene er den danske placering helt i særklasse, og Danmark er også karakteriseret ved - som det eneste EU-land - ikke at udvise nogen væsentlig kønsforskel, når det gælder it-kompetencer. 

Den årlige EU Education and Training Monitor fremhæver, hvor digitalt veludstyrede de danske skoler er bl.a. med højhastighedsinternetforbindelser på langt flere skoler end i de øvrige EU-lande.

På grundskoleniveau bruger over 90 procent af eleverne computere i læringssammenhænge mindst én gang om ugen - for hele EU ligger gennemsnittet på 52 procent i de yngre klasser og 59 procent i udskolingen.

Artiklen fortsætter under banneret

Da Europa blev ramt af covid-19-epidemien i foråret, var omstillingen til digital fjernundervisning lettere for de lande, som takket være nationale strategier på området var langt fremme med digital undervisning, for eksempel Finland, Danmark og Estland, fremhæver Europakommissionen i sin rapport.

I den særlige landerapport om Danmark kommer nogle af udfordringerne ved forårets skolenedlukning dog også frem:

"Det viste sig hurtigt, at hjemmeundervisning var en udfordring, især for de mindre børn, der har brug for den struktur, skolerne tilbyder, og for børn med lavere socioøkonomisk baggrund og migrantbaggrund".

"Undervisningsministeren bad derfor tidligt i nedlukningen lærerne om at nå ud til eleverne på andre måder, hvis de ikke deltog i onlineundervisningen".

"De første forskningsresultater viser, at forældre til børn i folkeskolen havde svært ved at yde den nødvendige støtte til hjemmeundervisning, især når de selv arbejdede hjemmefra"

"Ikke desto mindre har flere forældre også fortalt, at de har fået en bedre forståelse af deres børns læring og et tættere samarbejde med lærerne. Hjemmeundervisning gav også lærerne nogle udfordringer, især med hensyn til at holde kontakten med eleverne og tilpasse kravene til omstændighederne".

Når EU-mål i matematik

EU har sat et mål for, hvor stor en del af eleverne, der maksimalt skal 'underpræstere' i Pisa - altså ligge i Pisas laveste kategorier, nemlig 15 procent.

Kun få lande har opnået målet i den seneste Pisa-undersøgelse, Pisa 2018, men sammen med Estland, Polen og Finland når Danmark målet i matematik.

I læsning er Danmark tæt på, 16 procent, men i naturfag er det 18,7 procent af de danske 15-årige, der 'underpræsterer'.

Som i tidligere rapporter nævnes de danske problemer, når det gælder elever med indvandrerbaggrund. Elever med indvandrerbaggrund 'underpræsterer seriøst' i forhold elever uden indvandrerbaggrund i Danmark, Tyskland, Frankrig og Portugal

I Pisa klarer elever med migrantbaggrund sig 65 point dårligere end elever med etnisk dansk baggrund. Selv efter at have taget højde for den socioøkonomiske ulighed ligger forskellen på -34 point, hvilket er ca. det dobbelte af EU-gennemsnittet, hedder det i landerapporten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.042 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.249 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
929 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.592 andre er allerede tilmeldt