Også elevernes repræsentanter, Danske Skoleelever, mener, at det er stressende at skulle til prøve uden at have haft særlig meget undervisning i faget.

Appel til minister og forligspartier om at droppe valgfagsprøver i år

Folkeskolens parter – deriblandt DLF, skolelederne og KL – har sendt en appel til børne- og Undervisningsministeren om at aflyse prøverne i de praktisk/musiske fag for 8. klasse i år, fordi de ikke har haft mulighed for reel undervisning i fagene.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ny melding: Nordjyske skoler kan aflyse valgfagsprøver

Den ekstraordinære situation, som corona-pandemien har skabt siden marts, betyder at skoler og kommuner ikke har haft ordentlig mulighed for at undervise i de praktisk/musiske fag, skriver DLF, Skolelederforeningen, KL, Skole og Forældre, Børne- og Kulturchefforeningen og Danske Skoleelever i et brev til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

"Skolerne har haft vanskeligt ved at tilbyde eleverne undervisning i de praktisk/musiske fag og samtidig leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Undervisning i musik, madkundskab, billedkunst og håndværk og design lader sig vanskelig gøre som fjernundervisning eller med afstandskrav på henholdsvis 1 og 2 meter", skriver og appellerer derfor til, at de første obligatoriske afgangsprøver i fagene nogensinde aflyses.

Valgfagselever: Det er stressende at skulle til prøve uden undervisning

De skriver, at der jo nu er under to måneder til, at de første elever i 8. klasse skal til prøve i helt nye valgfag, som de har modtaget begrænset undervisning i.

"Det mener vi ikke vil være hensigtsmæssigt eller fair over for eleverne", skriver de i brevet og opfordrer til at eleverne i stedet får overført deres standpunktskarakter til eksamensbeviset.

Erfaren h&d-lærer: Nu har selv jeg mistet troen på at gennemføre afgangsprøver

Alternativt opfordrer de til, at skolelederne selv får mulighed for at aflyse prøven, hvis de vurderer, at eleverne ikke har haft mulighed for at gennemføre den relevante undervisning.

Beslutning skal træffes nu

Også formanden for Den faglige forening Håndværk & Design Irene Egeskov Andersen skriver i et indlæg på foreningens website, at tidspunktet for at træffe beslutningen om at aflyse valgfagsprøverne er nu. Formanden anbefaler, at både vinter- og sommerprøverne landet over aflyses, og at eleverne får en standpunktskarakter i stedet. Hun beder undervisningsministeren om at træffe beslutningen nu.

Billedkunstlærer: Næsten umuligt at forberede eleverne til prøve

Irene Egeskov Andersen understreger, at foreningen er rigtig glad for, at der er kommet en prøve i håndværk og design, fordi det giver faget en ligestilling med skolens øvrige fag og er et vigtigt signal - en anerkendelse af, at kompetencer indenfor boglige, naturfaglige såvel som praktisk/musiske fag er vigtigt for at danne det hele menneske. Og hvis det er muligt at gennemføre prøverne nogle steder, så vil det være glædeligt, fordi det vil give nogle erfaringer fremadrettet. Men som situationen er lige nu, hvor mange elever har mistet undervisning i de praktisk/musiske fag, vil det være på sin plads at aflyse prøverne nu.

Minister: Beslutninger om valgfagsprøverne skal tages på det rigtige tidspunkt