Gyldendal holdt i weekenden digital bogfestival, hvor læselystne dansklærere måske kan hente inspiration.

Vi er for alvor begyndt at læse med ørerne - trænger du til inspiration fra danske forfattere?

Coronaen betød færre udlån på bibliotekterne, men gav samtidig stor stigning i udlån af digitale lydbøger. For første gang i flere år bruger vi ikke mindre tid på at læse. Og hvis man trænger til litterær inspiration, er der masser at hente fra weekendens Bogfestival.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Lån af lydbøger steg med 58 procent under forårets corona-nedlukning, hvilket vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder. Det, synes jeg, er utrolig inspirerende, og det siger meget om, at vi ikke sådan lader os begrænse, når bibliotekerne bliver nødt til at lukke ned for en stund", siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse. 

Udlånet af netlydbøger fra folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen stiger år for år, og i 2019 var det med 2,9 millioner udlån væsentligt højere, end udlånet af fysiske lydbøger nogensinde har været. Det viser årsrapporten fra Kulturministeriets Bogpanel. 

Ny håndbog og podcast skal hjælpe lærere til at skabe læselyst

Under forårets corona-nedlukning steg det digitale udlån yderligere, og i andet kvartal 2020 steg udlånet af netlydbøger altså med 58 procent sammenlignet med året før, og e-bogsudlånet steg med 79 procent. Netlydbøgerne stod i 2019 for 31,5 procent af de danske forlags samlede digitale salg.

Læsevanerne falder ikke længere

Rapporten fortæller også, at 17,4 procent af den voksne befolkning abonnerer på en bog-streamingtjeneste enten som direkte abonnement eller via deres telefonabonnement.

Bogpanelets årsrapporter har flere år i træk vist, at danskerne bruger mindre og mindre tid på at læse. Men i år viser rapporten for første gang en stabilisering. Kun 15, 6 procent fortæller i år, at de aldrig læser skønlitteratur, hvilket er det laveste tal i 10 år. 

Forskning: Danske drenge læser bedre på skærm end på papir 

"Det glæder mig at se, at danskernes læsevaner har stabiliseret sig efter flere år med en faldende kurve. For mig er det en vigtig del af demokratiet, at man som borger har mulighed for at tilegne sig ny viden og nye perspektiver på verden, og man kommer ikke uden om, at gode læsevaner hjælper godt på vej i den sammenhæng", siger Joy Mogensen. 

Forfattersamtaler og oplæsninger 

Skulle man som dansklærer trænge til lidt inspiration til, hvad man kan læse, eller har man brug fra at høre fra forfatterne selv - måske endda til brug i undervisningen, så var der masser af guf at hente i weekendens digitale erstatning for Bogforum, Bogfestival.dk arrangeret af bl.a. Gyldendal. Lørdag og søndag sendte forlaget et væld af oplæsninger og interview med kendte danske forfattere som Anders Morgenthaler, Finn Nørbygaard, Søren Fauli, Alberte Winding, David Trads, Knud Romer og mange andre  til gratis livestreaming. Det hele kan findes gratis på Gyldendals facebookside. Se programmet via linket herunder. 

Læs mere

Bogpanelets årsrapport

Digital bogfestival hos Gyldendal 

Program for bogfestivalen