Dansk
3   1

Vi er for alvor begyndt at læse med ørerne - trænger du til inspiration fra danske forfattere?

Coronaen betød færre udlån på bibliotekterne, men gav samtidig stor stigning i udlån af digitale lydbøger. For første gang i flere år bruger vi ikke mindre tid på at læse. Og hvis man trænger til litterær inspiration, er der masser at hente fra weekendens Bogfestival.

"Lån af lydbøger steg med 58 procent under forårets corona-nedlukning, hvilket vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder. Det, synes jeg, er utrolig inspirerende, og det siger meget om, at vi ikke sådan lader os begrænse, når bibliotekerne bliver nødt til at lukke ned for en stund", siger kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse. 

Udlånet af netlydbøger fra folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen stiger år for år, og i 2019 var det med 2,9 millioner udlån væsentligt højere, end udlånet af fysiske lydbøger nogensinde har været. Det viser årsrapporten fra Kulturministeriets Bogpanel. 

Under forårets corona-nedlukning steg det digitale udlån yderligere, og i andet kvartal 2020 steg udlånet af netlydbøger altså med 58 procent sammenlignet med året før, og e-bogsudlånet steg med 79 procent. Netlydbøgerne stod i 2019 for 31,5 procent af de danske forlags samlede digitale salg.


Læsevanerne falder ikke længere

Artiklen fortsætter under banneret

Rapporten fortæller også, at 17,4 procent af den voksne befolkning abonnerer på en bog-streamingtjeneste enten som direkte abonnement eller via deres telefonabonnement.

Bogpanelets årsrapporter har flere år i træk vist, at danskerne bruger mindre og mindre tid på at læse. Men i år viser rapporten for første gang en stabilisering. Kun 15, 6 procent fortæller i år, at de aldrig læser skønlitteratur, hvilket er det laveste tal i 10 år. 

"Det glæder mig at se, at danskernes læsevaner har stabiliseret sig efter flere år med en faldende kurve. For mig er det en vigtig del af demokratiet, at man som borger har mulighed for at tilegne sig ny viden og nye perspektiver på verden, og man kommer ikke uden om, at gode læsevaner hjælper godt på vej i den sammenhæng", siger Joy Mogensen. 

Forfattersamtaler og oplæsninger 

Skulle man som dansklærer trænge til lidt inspiration til, hvad man kan læse, eller har man brug fra at høre fra forfatterne selv - måske endda til brug i undervisningen, så var der masser af guf at hente i weekendens digitale erstatning for Bogforum, Bogfestival.dk arrangeret af bl.a. Gyldendal. Lørdag og søndag sendte forlaget et væld af oplæsninger og interview med kendte danske forfattere som Anders Morgenthaler, Finn Nørbygaard, Søren Fauli, Alberte Winding, David Trads, Knud Romer og mange andre  til gratis livestreaming. Det hele kan findes gratis på Gyldendals facebookside. Se programmet via linket herunder. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.667 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
756 andre er allerede tilmeldt