Blog
0   3

Der er hele tiden noget nyt, vi ikke må.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vores elever er ramt af corona- restriktioner, og man fornemmer en træthed hos både store og små. Her får du et kort forløb til dansk og samfundsfag, der giver eleverne mulighed for at sætte ord på deres tanker samt tage stilling til et desværre alt for aktuelt problem.

I Gentofte, hvor jeg arbejder, fornemmer man det. Man ser det, og man hører det.

Vores elever er trætte af, at vi hele tiden skærper vores i forvejen strikse corona- retningslinjer og begrænser deres færden på skolen.

Eleverne må ikke besøge hinanden i klasserne. Vi må ikke blande dem. Det frustrerer dem, og så meget desto sværere er det at forklare dem, hvorfor de godt må blandes i idræt, valgfag og tysk/fransk. 

Bunden er langt fra nået endnu. Be strong.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg forsøger vitterligt at forklare mine elever, at vi i Danmark, og her ser jeg i skrivende stund bort fra Nordjylland, som i den grad optager mine tanker i øvrigt, ikke har de samme stramme restriktioner, som i andre lande. Vi har stadig en høj grad af frihed, og vores sundhedssystem hænger sammen og er langt fra at være presset for alvor. Jeg synes, vi er under kyndig ledelse.

Dette er bare rigtig vanskeligt at få børn og unge med på, når de oplever, at deres hverdag er begrænset, og at de ikke ved, om de skal hjemsendes igen i nær fremtid. De synes, deres tid tages fra dem. Jeg forstår dem godt.

Dette er ens for alle, og vi kan ikke gøre andet end at tage samtalerne med vores elever. Vi skal være oprigtige og troværdige, men vi skal være varsomme med at læsse vores egne frustrationer af på eleverne. De har brug for voksne, der signalerer styrke. Dette gælder særligt for de børn, hvis forældre kæmper for deres blotte eksistensgrundlag med egne virksomheder, men nok også for de fleste børn i almindelighed.

Lad børnene komme til orde

Nedenstående undervisningsforløb tager udgangspunkt i en dagfrisk artikel fra DR om, hvordan danskere i næsten alle aldre forholder sig til mundbind og forsamlingsforbud.

  • Læs den vedhæftede artikel med dine elever i dansk eller samfundsfag. Den indeholder diagrammer, der måske kræver lidt forklaring.
  • Diskutér artiklens indhold, lad herefter eleverne skrive et kort debatindlæg på 350- 400 ord, hvor de bruger artiklen som afsæt.
  • Sørg for at gennemgå den argumenterende/ diskuterende fremstillingsform med klassen. Dette gælder både for dansk og samfundsfag. 

Jeg har god erfaring med små fagindlæg. Det får de mere stille elever med i debatten, og jeg får et bredere grundlag, når jeg snart skal give klasserne standpunktskarakterer. Det giver god mening.

Som Joe Biden og Bon Jovi siger: ”Keep the Faith” og rigtig god weekend derude.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/de-fleste-danskere-stoetter-krav-om-mundbind-og-forsamlingsforbud


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.410 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.280 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt