Debat
1   3

Tag kamp for ytringsfriheden med til lærerværelse og klasselokaler

Lever vi op til ambitionen om at vores børn og unge skal lære ytringsfriheden at kende, når vi står på skoler og uddannelsesinstitutioner og skal undervise? Eller lader vi frygten råde? Kapitulerer vi på frihedens vegne, fordi nogle truer med død og ødelæggelse?

Der skal lyde en stor tak til Danmarks Lærerforening, Frie Skolers Lærerforening, Gymnasieskolernes Lærerforening og Uddannelsesforbundet, når de fire lærerorganisationer i JP 24.10. sammen gør det klart, at ”for den danske skoletradition er friheden til at ytre sig et af de vigtigste dannelsesbegreber. Som vi ønsker at give videre til vores børn og unge”.

Jeg kunne ikke være mere enig. Men lever vi op til de ord, når vi står på skoler og uddannelsesinstitutioner og skal undervise? Eller lader vi frygten råde? Kapitulerer vi på frihedens vegne, fordi nogle truer med død og ødelæggelse?

Artiklen fortsætter under banneret

Danmark er Danmark, og selvfølgelig skal danske børn og unge undervises, uddannes og dannes efter dansk kultur og danske værdier i danske skoler og uddannelsesinstitutioner.

Vi skal – som Frankrigs liberale præsident - klart sige fra, når radikale muslimer og andre radikale grupper forsøger at knægte de liberale frihedsrettigheder, Danmark og de vestlige samfund er bygget på.

Som det skete da en radikaliseret imam i Frankrig udsteder en fatwa mod en engageret lærer, som bliver brutalt myrdet på åben gade, fordi han har tilladt sig at have benytte tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning.

Som tidligere borgmester og dermed arbejdsgiver for masser af engagerede lærere i den danske folkeskole, så ved jeg at den danske skoletradition, som de fire lærerorganisationer fremhæver, også indebærer en stor portion metodefrihed. Både til skoleledere og undervisere. Den frihed hylder jeg også.

Men jeg vil alligevel – fordi det er min fornemmelse, at frygten for trusler fra radikale grupper er så stor, at vi i hverdagen underspiller vores liberale frihedsrettigheder – opfordre til at de fire lærerorganisationer og skoleledelser tager kampen for friheden op på lærerværelserne på danske skoler og uddannelsesinstitutioner. Og videre derfra til klasseværelserne. Bringer dem op for eleverne. Engagerer eleverne. Fordi Danmark også i fremtidens skal være Danmark.

”Attentatet i Frankrig er endnu en brutal påmindelse om, hvor vigtig vores dannelsesopgave er,” hedder det i indlægget fra lærerorganisationerne. Jeg kan kun være enig. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ