Blog
0   11

Når kroppen udviser faglig styrke

Abonner på nyt om Folkeskolens idrætsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Idræt kan være et fag, hvor elever kan blive set på en anden måde. De kropslige fag kan være åndehuller for elever og kan være med til at give et mere nuanceret billede af et barns udviklingspotentiale.

Foto: Commons.wikimedia.org

 

De kan have svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen. De kommer ofte til at rejse sig op midt i timerne, fordi kroppen kalder på bevægelse. Men når jeg så som lærer bevæger mig fra dansktimen hen mod gymnastiksalen, sker der helt tydeligt en forandring med disse elever. De signalerer pludselig en helt anden læringsglæde via deres kropssprog. De har tydeligvis et andet drive til at gå hen til de timer, der foregår i en anden arena end det almindelige klasselokale.

Vi må ikke glemme de her elever. Det er dem, der kan vise faglighed gennem deres krop i stedet for på skrift eller til mundtlige oplæg.

Artiklen fortsætter under banneret

I et fag som idræt kan nogle af de her elever endelig få lov til at blomstre og på den måde få en faglig selvtillid, som alle har brug for. De kan få lov til sætte mere fokus på brug af kroppen.

 

De kropslige fag skal også prioriteres

Vi har efterhånden et uddannelsessystem, der udelukkende fordrer en stærk skriftlig og mundtlig kompetence. Selv de tekniske skoler kræver et niveau i forhold til de traditionelle fag dansk, matematik og engelsk.

Derfor kan de ovenfor beskrevne elever nemt føle sig lidt klemt, hvis ikke de ses i deres kompetencefelt.

Hvis vi ikke værdilader de fag, som også tilhører folkeskolen og spiller en stor rolle, så kan vi nemt ende med en del elever, der mister modet i en efterhånden meget skriftlig og verbal institution.

Idræt er vigtigt!

Det ved mine elever også, at jeg synes. Noget af det bedste ved min undervisning er, når jeg kan bruge dem som medundervisere, gruppeformænd, facilitatorer eller lignende. Deres vanskeligheder i de boglige fag kan forsvinde som dug for solen for en stund, og det at have noget i løbet af en uge (nemlig en idrætstime) at glæde sig til kan give spillover-effekt i de andre fag, hvis jeg husker værdiladningen i løbet af ugen.

Disse elever må gerne få deres kropslige kompetence genfortalt i en dansktime.

”Husk nu at Peter står for de første tre øvelser på torsdag”. ”De tre gruppeformænd skal lige mødes kort med mig efter timen. I skal lige have noget info inden idræt i morgen”.

Det at blive set er altafgørende for en elev. Det er vores opgave at bygge på alt, hvad vi kan. Og kan vi lægge flere mursten i idrætstimerne, så er det ikke umuligt at eleven vokser og er mere klar på også at mure lidt mere i de andre fag også.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.145 andre er allerede tilmeldt