Blog
25   26

Ondskabsfuld er et ord, jeg undrer mig over...

Abonner på nyt om Ann-Berit i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Måske har I også prøvet at udfylde alenlange skemaer om elever, som er indstillede til en undersøgelse hos PPR. Forleden fandt jeg et af disse skemaer i kopimaskinen og kiggede det igennem - og undrede mig....

Jeg fandt et skema i kopimaskinen forleden. Med 40 spørgsmål til læreren om en elevs adfærd i klasserummet. Og jeg kan selvfølgelig godt gennemskue, hvad man gerne vil afdække med de 40 spørgsmål, så de fleste af spørgsmålene giver mening for mig.

MEN et enkelt stikker lidt af: "Handler barnet ondskabsfuldt eller hævngerrigt?"

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg tror faktisk aldrig, jeg har mødt et ondskabsfuldt barn. Jeg har mødt virkelig mange børn, som er frustrerede, pressede, vrede, kede af det, bange, bekymrede og alt, hvad man ellers kan finde af følelser i den bolgade. Men ondskab???

Den køber jeg ikke. 

Jovist kan det synes ondskabsfuldt, når et barn slår andre med en kæp eller hvad man nu ellers kan slå med. Men jeg får bare aldrig øje på ondskab som det første. Jeg får øje på alle de ovennævnte følelser, som udløser en handling, der kan synes ondskabsfuld. 

Faktisk synes jeg slet ikke ondskab børn være en del af vores pædagogiske sprogbrug. 

Jeg ved godt, at formuleringen hæfter ondskab på barnets handlinger og ikke på barnet selv, men jeg er stadig ikke vild med det. 

"Er du ikke lidt blødsøden, Ann-Berit? Børn kan godt handle ondskabsfuldt." 

Måske. Jeg ser bare rigtig meget andet i børns handlinger end ondskab. Jeg ser på børns ønsker.

Børn, som handler i affekt og gør uhensigtsmæssige ting, som kan synes ondskabsfulde i andre børns - og voksnes øjne - er alle børn, som har et ønske. Det kan være et ønske om at bestemme, at få sine ting tilbage, at få rettet op på en uretfærdighed, at give tilbage, at få afløb for sine frustrationer..... Der kan være mange veje hen til den voldsomme adfærd. 

Men jeg har bare aldrig brugt ordet: "ondskabsfuld" om børn og deres handlinger. Det ligger simpelthen forkert i munden.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.592 andre er allerede tilmeldt