Blog
0   5

En, to, tre: Grønt lys - STOP

Abonner på nyt om Anne Marie Marquardsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Karaktergivning af værste skuffe...

Jeg er rystet!

En elev i Den danske Folkeskole, en personlig hjerteven, siger i en fortrolig stund: ” Jeg er gul i alle fag.” ”Nå”, svarer jeg, ”og hvad betyder det?”

”Ja, at jeg er lige midt i” – hun understreger udsagnet ved at tegne en linje med sin højre arm foran sin krop. Det stopper ikke her, for eleven uddyber: ”Jeg er gul – ikke rød, det er god - og ikke grøn, det er dårlig.” Eleven viser højden som i legen Fugl, fisk eller midt i mellem. Men det er ikke leg det her!

I min optik er det blodigt alvor, og det nærmer sig overgreb, når et barn på sin dannelsesrejse i skoleverdenen møder en så rigid vurdering af sine evner.

Artiklen fortsætter under banneret

Temaet optager min ven, for hun gentager: ”Jeg er gul i alle fag – undtagen i kristendom, der er jeg grøn.” Jeg siger: ”Det kan jeg ikke forstå, for jeg véd, at du er rigtig god til mange ting.”

Men jeg fortæller hende ikke, at jeg er dybt rystet, forarget og forundret. Kan vi virkelig i 2020 møde noget, der i den grad leder tankerne hen på tidligere tiders sorte skole? Er det muligt i nyere tid at finde lærere, ledelser og kommuner, der tillader stigmatisering på den måde? Du er dum og dårlig – eller i hvert fald ikke klog og god, så sæt dig bagerst i klassen. Åh!

Et læringsmiljø kan overordnet ses som et produkt af relationen om et væsentligt indhold. Jeg skal ikke kunne udtale mig om udvælgelsen af det faglige indhold, men øjebliksbilledet af relationskompetencen i pågældende læringsmiljø står skarpt: kvaliteten er ringe.

Det må være på sin plads at appellere til faglig refleksion og selvindsigt her samt provokatorisk at spørge elevens underviser: hvor ligger din pædagogiske og didaktiske indsats på en skala fra grøn til rød?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
706 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)