Debat Sociale medier
0   6

Digital dannelse på skoleskemaet

Nye undersøgelser viser, at hver fjerde 15-årige bruger minimum fire timer om dagen foran en skærm. Bør vi sikre, at ungdommen kan indgå i den digitale virkelighed på et mere oplyst og dannet grundlag, end det er tilfældet i dag?

På nuværende tidspunkt kører et forsøgsprojekt i den danske folkeskole, hvor 46 skoler eksperimenterer med at implementere faget teknologiforståelse. Det er for så vidt glimrende og tiltrængt, at der sker noget, men der er 1.640 grundskoler i Danmark, og hvorfor får vi ikke bare sat ind med det samme? For at vores ungdom kan følge med tiden, har vi brug for digital dannelse som et selvstændigt fag.

Vi har en generation af unge, som skal navigere i en digital verden uden de nødvendige redskaber. I 2018 blev en 17-årig pige idømt 20 dages fængsel for at skrive om et folketingsmedlem, at hun ville »stikke hende ned«. I retten nægtede hun sig skyldig og forklarede, at hun ikke troede, at politikeren ville se kommentaren, fordi den var skrevet som en kommentar til en anden kommentar i Facebook-tråden. De fleste er bekendt med den såkaldte umbrellasag, hvor 334 unge blev dømt for at dele en video af seksuel karakter med to 15-årige.

Faget digital dannelse skal sikre, at de unge er klar til at møde den virkelighed, som internettet og sociale medier repræsenterer. Man kunne undervise i emner som databeskyttelse, falske nyheder, digital etik, digital mobning, afhængighed, målrettet reklame, overvågning eller politisk markedsføring.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har brug for digital dannelse på skoleskemaet netop for dannelsens skyld. Hvis vi kan ruste ungdommen til at være lidt mere bevidste medieforbrugere, så står vi et langt bedre sted, end det er tilfældet i dag. For demokratiet, friheden og ungdommens skyld.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.080 andre er allerede tilmeldt